ŽSR a Polícia SR si v posledný novembrový deň posvietia na nelegálne prechody cez železničné trate


Foto: ŽSR a Polícia SR si v posledný novembrový deň posvietia na nelegálne prechody cez železničné trate Foto: .facebook.com/zelezniceslovenskejrepubliky

Preventívno-bezpečnostná akcia ŽSR v spolupráci s Políciou, ktorá má názov  „Stihnem – Nestihnem“ je zameraná na nelegálne prechody cez železničnú trať, ktorými si občania skracujú cestu. Akcia bude prebiehať v posledný novembrový deň.

Občania prechádzaním cez železničnú trať na iných miestach ako na vyznačených prechodoch nielenže porušujú zákon a odpúšťajú sa priestupku, ale predovšetkým ohrozujú svoj život. 

„ŽSR a Prezídium Policajného zboru vybrali v rámci celého Slovenska 85 miest a obcí, kde budú hliadky Policajného zboru v najfrekventovanejšom čase monitorovať pohyb osôb na miestach, kde to nie je dovolené a tiež 32 železničných priecestí, kde vodiči najčastejšie porušujú zákon o cestnej premávke, predovšetkým maximálnu povolenú rýchlosť 30 km/hod,“ uvádza hovorkyňa ŽSR, Martina Pavlíková.

Cieľom akcie je informovať tých, ktorí nelegálne prechody využívajú nato, že porušujú zákon a informovať ich o tom aké nebezpečné to pre nich môže byť. Výnimočne budú previnilci v tento jeden deň dostávať namiesto pokuty informačné letáky., v ktorých je podrobne vysvetlené ako správne cez železničné priecestia prechádzať. 


Prechádzanie cez koľaje je v územnej pôsobnosti KR PZ v Trnave nedovolené na týchto miestach:
1. ŽST Trnava – DOD Šelpice, km 2,550 – prechod ľudí cez trať zo sídliska Prednádražie na cintorín Kamenný mlyn
2. ŽST Trnava – DOD Šelpice, km 3,819 až 4,050 – prechod ľudí po trati v úseku zastávka Trnava predmestie - priecestie v km 3,819
3. Cífer – km cca 37,230 – úrovňový prechod na konci nástupíšť na bratislavskom zhlaví
4. Trnava km 47,250 -47,300 žilinské zhlavie – „prechod“ do Modranky pri čerpacej stanici Shell
5. Trnava    –  km 46,250 – úrovňový prechod medzi nástupišťami na strednom zhlaví, km cca 46,340 služobný prechod vonkajšieho výpravcu medzi 1. a 2. nástupišťom, od  km 46,914 žilinské zhlavie, chôdza z nástupíšť 1 a 2 vedľa koľají smerom na sídlisko Podjavorinská, prípadne až k čerpacej stanici Shell
6. Leopoldov – km cca 63,520 služobný prechod vonkajšieho výpravcu medzi 1., 2. a 3. nástupišťom
7. ŽST Piešťany - úrovňový prechod  medzi nástupišťami č. 1 a 2 nástupište na leopoldovskom zhlaví, prechádzanie cez koľaje v priestore, kde začína protihluková stena v smere od stanice na leopoldovskom zhlaví, prechádzanie cez koľaje pri
vybudovanom podchode, asi v km 80,800
8. ŽST Sereď, gáňske zhlavie, ľudia si skracujú cestu zo sídliska na protiľahlý cintorín a Kasárenskú ulicu, pričom fyzicky poškodzujú majetok ŽSR (železná brána) tým, že ju vylomia, príp. vyrežú. Priestor je z každej strany označený tabuľami „Prechod cez koľaje zakázaný“.
9. Trať Trnava – Brestovany k. č. 1,2 cestný nadjazd km 49,076  -  skracovanie cesty do práce PEAGEOT
10. Trať Trnava – Kúty k.č.1  :km 2,400 -  2,550    prechádzanie na cintorín, psičkári do depa
11. Trnava - Križovany  k.č.1 bývalé ČSAD km 12,215,12,340,12.370 prechod do fabriky + SCONTO
12. ŽST Dunajská Streda pri St1, ľudia si skracujú cestu do priemyselnej zóny mesta

Vyznačené železničné priecestia v  územnej pôsobnosti KR PZ v Bratislave, ktoré sú legálne a určené na prechod cez železničnú trať: 
1.Veľký Meder, v km 29,252 SP 2144





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ŽSR