Jozef Viskupič sa stretol s primátorom a predstaviteľmi obcí v okrese Skalica, plánujú spoluprácu


Foto: Jozef Viskupič sa stretol s primátorom a predstaviteľmi obcí v okrese Skalica, plánujú spoluprácu Foto: Trnavský samosprávny kraj

Jozef Viskupič sa spolu s podpredsedami TTSK stretli so starostami, starostkami a primátormi z okresu Sklaica. Témou stretnutia bolo oboznámenie sa župana s problémami obcí a miest v kraji. 

Starostovia sa sťažovali predovšetkým na zlé možnosti čerpania eurofondov a pomalú stavbu infraštruktúry. Desať obcí tohto okresu nemá vybudovaný vodovod a kanalizáciu. 

„Starostka obce Popudinské Močidľany Dana Žúrková poukázala na to, že z vyše 900 obyvateľov sú iba štyria nezamestnaní, ale nedokáže im zabezpečiť pitnú vodu a kanalizáciu. Starosta obce Prietržka Peter Flamík hovoril o projekte cyklosieťovania piatich okolitých obcí. Starostka obce Ľubovec  Jozefína Štofanová hovorila blížiacom sa blahorečení mučeníka Jána Havlíka s tým, že je urobené rozšírenie turistického zámeru o pútnický turizmus,“ informuje Trnavský samosprávny kraj. 

Predseda kraja informoval prítomných o novinkách a zmenách v riadení kraja. Zmeny sa dočká napríklad aj grantový systém. Nebude mať 5 schém, ale len 3: pre oblasť kultúry ,športu a schému pre participatívny rozpočet. Tie budú dotované čiastkou cca 560 000 eur. Na staré granty putovalo len 300 000 eur. 


Na stretnutí sa predstavitelia dohodli na vytvorení skupiny s pracovným názvom M17, ktorá bude združenie všetkých 17 miest v kraji. Viskupič sa pokúsi presvedčiť aj ostatných primátorov, aby podporili vznik tejto skupiny. Cieľom je riešiť spoločné problémy v oblastiach, ktoré trápia každé mesto a celý kraj, ako napríklad školstvo, domovy sociálnych služieb, infraštruktúra.  Primátori by v rámci tejto skupiny mohli preberať riešenia problémov  v daných oblastiach. 

„Obdobný formát pri obciach, ktorých je 234, sa ešte len hľadá. V oboch prípadoch kraj chce stavať na flexibilite, schopnosti prinášať podnety a rýchlej reakcii na vzniknuté problémy,“ vysvetľujú predstavitelia kraj. 

Viskupič na záver stretnutia zdôraznil, bez silných starostov a primátorov nemôže kraj napredovať. Mestám a obciam prisľúbil podporu a pomoc pri realizácii projektov. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Trnavský samosprávny kraj