Západoslovenské múzeum v Trnave pozýva na jedinečnú výstavu s názvom Milosrdenstvo v dejinách


Foto: Západoslovenské múzeum v Trnave pozýva na jedinečnú výstavu s názvom Milosrdenstvo v dejinách Foto: Západoslovenské múzeum v Trnave

Západoslovenské múzeum v Trnave pozýva milovníkov histórie na výstavu s názvom Milosrdenstvo v dejinách. Dozviete sa viac o prínose veľkokňažnej Jelizavety Feodorovny do činnosti ruskej spoločnosti Červeného kríža. Výstava je sprístupnená od 18. januára do 11. februára v priestoroch múzea na Múzejnom námestí 3 v Trnave. 

„Obrazovo - dokumentárna výstava na 26 banneroch je venovaná 150. výročiu Červeného kríža v Rusku a aktívnej účasti členov ruskej cárskej rodiny na jeho činnosti,“ uvádza PaedDr.Simona Jurčová.

Časť výstavy sa zaoberá vznikom Červeného kríža v Rusku a spoločenstvom milosrdných sestier.
Rusko sa k Medzinárodnej organizácii Červeného kríža pripojilo za vlády Alexandra II v roku 1867. Ten inicioval aj vznik Spoločnosti pre starostlivosť o chorých a ranených bojovníkov, ktorú neskôr premenovali na Spoločnosť Ruského Červeného kríža.

„Po tragickej smrti veľkokniežaťa Sergeja Alexandroviča, bývalého predsedu najväčšej moskovskej pobočky ROCC v Rusku, viedla túto pobočku spoločnosti jeho manželka, veľkokňažná Jelizaveta Feodorovna,“ dodáva pani Jurčová zo Západoslovenského múzea v Trnave. 


Výstava prezentuje aj málo známe stránky ruskej histórie z konca 19. a začiatku 20. storočia.
Obsahuje materiály o práci Červeného kríža a mobilizácii zdravotníckeho zariadenia po celej krajine. Hlavná časť výstavy sa venuje práve Jelizavete Feodorovne a jej činnosti. 

Výstavu pripravil Fond na pomoc obrodeniu tradícii milosrdenstva a dobročinnosti Jelizavetinsko-Sergikevký osvetový spolok s podporou Medzinárodného výboru Červeného kríža a Ústavu svetových dejín na základe dokumentov a materiálov z archívov.

  

Miesto: Západoslovenské múzeum v Trnave
Dátum: 18.01.2018 - 10:00    11.02.2018 - 17:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Západoslovenské múzeum v Trnave