Galéria Jána Koniarka pozýva na jedinečnú výstavu Zrkadlo ticha, rôzne umelecké postupy spája téma


Foto: Galéria Jána Koniarka pozýva na jedinečnú výstavu Zrkadlo ticha, rôzne umelecké postupy spája téma Foto: Galéria Jána Koniarka, Trnava

Galéria Jána Koniarka v Trnave pozýva všetkých záujemcov na medzinárodnú výstavu s názvom Zrcadlo ticha, ktorá predstavuje tvorbu umelcov odlišujúcich sa maliarskymi postupmi.
Na výstave nájdete diela umelcov ako Peter Brožka, Josef Lorenc, Dominika Sládková - Paštéková, Daniel Szalai, Petra Vichrová a Lenka Vilhelmová.

Výstava je otvorené od 8. februára do 25. marca.

Vystavujúci maliari sa líšia rôznymi myšlienkovými názormi, ktoré súvisia s ich vekovou rôznorodosťou a odlišnou národnosťou. No vo svojej tvorbe sa zaoberajú rovnakou, alebo podobnou tému. Základným prvkom výstavy je obraz a jeho výstavba, od klasických po alternatívne alebo experimentálne prístupy.

Názov výstavy tvoria dve slová - Zrkadlo ticha - ktoré slúžia ako východiskový bod pre obraz. Samotné poňatie zrkadla má pre každého z umelcov iný význam.

„Nahlížený předmět se setká se svým obrazem, ať je předmětem zkoumání cokoliv. Ticho vše spojuje a nabízí možnost zkoumat sebe sama v komunikaci se svým okolím (Sládková- Paštéková).“
„Samotné pojetí zrcadla pro každého z umělců na sebe váže jiný význam. Už v mytologii se zrcadlo považovalo za magický předmět s pozitivními i negativními dopady, bylo určitým nositelem nebezpečí pro toho, kdo se do zrcadla díval. Pro někoho se zrcadlo stává dvojníkem, přítelem i nepřítelem a nabízí možnost lépe vnímat sám sebe či vytvořit určitý archetyp sama sebe, vzniká náš sebeobraz (Vilhelmová, Lorenc, Brožka).“
„Zrcadlo však může nabízet pouhou iluzi viděného, které neustále plyne a mění se (Vichrová).“
„Odraz v zrcadle se stává určitou recyklací, která ztrácí svojí původní schopnost reprezentace.“ (Szalai). 




Peter Brožka absolvoval po štúdiu na SPŠK Bechyně Fakultu výtvarných umení pri VUT, ateliér Intermedia prof. Petra Kvíčalu. Zameriava sa predovšetkým na multimediálnu tvorbu, fotografiu a maľbu.  

Josef Lorenc absolvoval SPŠK Bechyně a pedagogickú fakultu v Českých Budejoviciach. Zaoberá sa dizajnom použitej keramiky, realizáciami v architektúre, voľnou keramickou plastikou a reliéfom, medailérstvom a príležitostne aj sklárskou tvorbou. 

Dominika Sládková-Paštéková vyštudovala po SŠUP v Bratislave Vysokú umeleckopriemyselnú školu v Prahe. Zaoberá sa maľbou, grafikou, voľnou plastikou a keramikou. Príležitostne sa venuje aj ilustrátorskej činnosti.

Daniel Szalai absolvoval po SŠUP v Bratislave Vysokú umeleckopriemyselnú školu v Prahe, odbor textilného výtvarníctva. V posledných rokoch sa vo svojej tvorbe venuje témam a motívom vody, hlbín a deformáciám odrážajúcim sa na vodnej hladine. Spracováva ich realistickou formou. Okrem vlastnej tvorby vedie aj umelecký ateliér pre deti a dospelých.

Lenka Vilhelmová študovala na Akadémii výtvarných umení v Prahe. Vo svojej grafickej a maliarskej tvorbe kombinuje klasické postupy s netradičnými technikami, experimentuje a rada s prácami vstupuje do priestoru. Venuje sa grafike, maľbe objektov a podobne. 

Miesto: Galéria Jána Koniarka, Kopplova vila, Trnava
Dátum: 08.02.2018 - 18:00    25.03.2018 - 17:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Galéria Jána Koniarka, Trnava