Mestské múzeum - Fándlyho fara v Seredi sa premení na dobový tábor Slovanov aj s tradičnou kuchyňou


Foto: Mestské múzeum - Fándlyho fara v Seredi sa premení na dobový tábor Slovanov aj s tradičnou kuchyňou Foto: ilustračná - pixabay.com

Mestské múzeum v Seredi - Fándlyho fara srdečne pozývajú všetkých záujemcov na celoeurópske podujatie Noc múzeí a galérií. Podujatie sa uskutoční v sobotu 19. mája od 10:00 do 21:00 a pre návštevníkov je pripravený zaujímavý program.

Noc múzeí a galérii organizuje Rada Európy a cieľom projektu je v čo najväčšej miere prezentovať kultúrne dedičstvo, ktoré sa nám podarilo zachovať.

V Mestskom múzeu v Seredi čaká návštevníkov program v duchu stredoveku i novoveku.

V Múzejnej záhrade bude už od rána pripravený dobový tábor Slovanov aj so šermiarskym vystúpením o 14:00, ktoré návštevníkom predvedú členovia dobového spolku Satyros.

„Verejnosť sa oboznámi so životom slovanského rodového zoskupenia na prelome 8. a 9. storočia n. l. a prezentovaný bude lovecký tábor rodového vladyku, cestujúceho so svojou najbližšou rodinou a služobníctvom,“ informovala Mária Diková, vedúca Mestského múzea - Fándlyho fary v Seredi.


Okrem bojového umenia a prezentácie života našich predkov si budú môcť návštevníci pochutiť na tradičných jedlách. Na podujatí budú totiž prezentovať aj spôsoby stolovania starých Slovanov a prípravy jedál. Dozviete sa tak viac o dobovom jedálničku v období ranného stredoveku.

Podujatie návštevníkom priblíži aj vtedajšiu módu, spôsoby boja, tábory sokoliarov a ďalšie zaujímavosti, o ktorých ste možno ani netušili. Organizátori pripravili aj množstvo hier a súťaži, a to nie len pre deti.

O 16:00 sa návštevníci môžu preniesť do novoveku. V priestoroch mestského múzea sa v tom čase uskutoční prednáška vedeckých pracovníčok Historického ústavu v Bratislave Tünde Lengyelovej a Diany Duchoňovej pod názvom Hradné kuchyne a šľachtické stravovanie v ranom novoveku.

Počas celého dňa sú pre návštevníkov sprístupnené všetky prehliadky, expozície a výstavy v múzeu aj s odborným výkladom s voľným vstupom na celý program.


Miesto: Mestské múzeum - Fándlyho fara v Seredi
Dátum: 19.05.2018 - 10:00    21:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mestské múzeum v Seredi