Participatívny rozpočet v Trnave pokračuje, mesto vyčlenilo na projekty občanov 50 000 eur


Foto: Participatívny rozpočet v Trnave pokračuje, mesto vyčlenilo na projekty občanov 50 000 eur Foto: Mesto Trnava

Mesto Trnava aj tento rok pokračuje v úspešnom Participatívnom rozpočte. Na občianske projekty tento rok mesto vyčlenilo 50 000 eur, pričom maximálna výška príspevku na jeden projekt je 5 000 eur.

Stretnutia v rámci participatívneho rozpočtu sa začínajú už 2. mája. Aj vy môžete priniesť svoje návrhy do diskusie.

Novinkou v tomto ročníku participatívneho rozpočtu je, že okrem finančnej podpory občianskych projektov mesto vyčlenilo ďalších 150 000 eur aj na vypracovanie na tzv. zadania.

„Ide o investičné akcie, ktoré sú finančne náročnejšie a majú dlhodobejší prínos pre život v meste – môže ísť napríklad o opravy chodníkov či ciest, budovanie cyklochodníkov, revitalizáciu verejných priestorov či výstavbu detských ihrísk,“ informovala Lenka Vančová z Mestského úradu mesta Trnava.

Zadania realizuje mestský úrad, ale návrhy môžu podávať samotní občania, pričom musia preukázať podporu aspoň 20 ďalších obyvateľov mesta. Maximálna výška podpory je 50 000 eur na jedno zadanie.

Tento rok sa vrámci participatívneho rozpočtu vytvoria 4 tematické skupiny, ktoré sa budú stretávať v priestoroch radnice na Hlavnej ulici. 

Prvé kolo stretnutí sa uskutoční už v stredu 2. mája podľa nasledovného haronogramu:
2. mája o 17.00 h: participatívna komunita SOCIÁLNE TÉMY
2. mája o 18.30 h: participatívna komunita KULTÚRA A ŠPORT
3. mája o 17.00 h: participatívna komunita VEREJNÝ PRIESTOR A ZELEŇ
3. mája o 18.30 h: participatívna komunita Rôzne 


„Cieľom stretávania sa občanov v participatívnych komunitách je tvorba a rozvíjanie námetov, z ktorých sa postupne vyformujú konkrétne projekty. Jednotliví autori návrhov sa stanú koordinátormi svojich projektov, následne ich odprezentujú širokej verejnosti a budú sa uchádzať o jej podporu počas jesenného hlasovania. Víťazné projekty budú zrealizované v roku 2019,“ dopĺňa Lenka Vančová.

Už v minulosti sa vďaka paricipatívnemu rozpočtu podarilo zrealizovať viacero zaujímavých projektov, ako napríklad piknikové stoly Bernolákovom parku, šachové stoly s taburetkami, zorganizovali sa kultúrne podujatia určené rôznym vekovým kategóriám, pribudlo petangové ihrisko, vznikla kniha s rozprávkami žiakov základných škôl a podporilo sa široké spektrum aktivít v našom meste.

Jedným z projektov, ktorý podporilo najviac obyvateľov, bol  minulom roku projekt Chlieb pre ľudí bez domova, ktorý pripravila Trnavská arcidiecézna charita. 

Aktuálne informácie môžete sledovať aj na facebookovej stránke Participatívneho rozpočtu mesta Trnava.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Trnava