Študenti FMK pozývajú na zaujímavú výstavu „Čhavóre, brána” spojenú so zbierkou oblečenia pre deti


Foto: Študenti FMK pozývajú na zaujímavú výstavu „Čhavóre, brána” spojenú so zbierkou oblečenia pre deti Foto: Peter Lančarič, FMK UCM

Študenti FMK a predmetu Žurnalistická fotografia pozývajú všetkých záujemcov na výstavu fotografií s názvom „Čhavóre, brána”. Fotografie vznikli v rómskej obci Lomnička počas tvorivej dielne študentov a dokumentujú život v obci.

Vernisáž výstavy sa uskutoční už v stredu 9. mája o 16:00 v Divadle Jána Palárika v Trnave. Výstavu uvedú Peter Lančarič a Jozef Sedlák. 

Vystavujúci študenti: Aneta Kmecová, Monika Cibulová, Patrícia Beličková, Patrícia Cigánová.

Vytavujúci autori: Ľubomír Hajdučík, Peter Lančarič, Jozef Sedlák.

Študenti mali vrámci projektu možnosť vyskúšať si tvorbu dokumentárnej a reportážnej fotografie. Aj takýmto spôsobom mohli študenti nazrieť pod povrch obrazov známych zo sociálnych sietí, či médií a svojimi zábermi zachytiť prostredie Rómov možno v trochu inom, intímnejšom duchu.

„Študenti intuitívne reagovali na súčasné stereotypy v žurnalizme a v dokumentárnej fotografie. V množstve záberov sa objavili zábery s analytickou hodnotou, skúmajúce nielen povrch (fasády domov, ulicu, dvory, dizajn tváre detí a starých ľudí, záhrady, potok a pod.), ale aj vnútro problému – kontroverznú intimitu Rómov v ich domácom prostredí, ktorú neradi ukazujú“ tvrdí doc. Jozef Sedlák.

Podľa študentky Anety Kmecovej: „Sa dá odtiaľ odísť z rôznymi pocitmi. Môžeme túto skutočnosť súdiť, ignorovať, pomáhať, alebo o nej aspoň povedať ďalej. My Slováci máme totiž niekoľko menších Afrík hneď za rohom. A keď už pre nikoho iného, pre tie deti sa oplatí bojovať určite.“


Výstava potrvá až do 30. júna.

Súčasťou výstavného projektu je aj zbierka ošatenia.

Ak máte doma obnosené detské šatstvo a nepotrebujete ho, môžete ho priniesť na vrátnicu do budovy UCM v Jame, kde stačí povedať, že ste priniesli šaty na zbierku. Aj takýmto spôsobom môžete pomôcť deťom v Lomničke. V ich situácii pomôže každý kus odevu. Potešia aj staré plyšové hračky, či lopty.

„My sme sa rozhodli pomôcť zbierkou oblečenia pre malé deti, ktoré častokrát behali bez topánok, či ponožiek. Nie preto, aby sme im ukázali, že dostanú veci vždy zadarmo, ale preto, aby videli, že ich vnímame ako ľudí a aby sme ukázali ich rodičom, že nie každý chce len využiť ich biedu na úkor vlastného zisku, ako nám to počas týchto dní veľa z nich vyčítalo,“ uviedla Monika Cibulová, vystavujúca študentka.

„Nespolupracujeme so žiadnou charitou. Sme voľne zoskupenie študentov a pedagógov pôsobiacich v Ateliéri komunikácie v médiu fotografie na FMK UCM,“ vyjadrili sa organizátori.



Miesto: Divadlo Jána Palárika v Trnave
Dátum: 09.05.2018 - 16:00    30.06.2018 - 17:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Peter Lančarič, FMK UCM