Colníci dnes zlikvidovali viac ako 1,6 milióna krabičiek cigariet, ktoré zadržali v Galante


Foto: Colníci dnes zlikvidovali viac ako 1,6 milióna krabičiek cigariet, ktoré zadržali v Galante Foto: ilustračná - pixabay.com

V bratislavskej spaľovni dnes zlikvidovali viac než 1,6 milióna balení cigariet značky YESMOKE. Výška úniku na dani by v tomto prípade ich predajom predstavovala takmer 3 milióny eur. Cigarety zadržali v januári 2013 v Galante u právnickej osoby. 

„Likvidácia mala svoj presný postup. Najskôr sa cigarety pomleli, vysypali do zbernej jamy, odkiaľ túto surovinu technickým zariadením premiestňovali do spaľovacích kotlov. Spotrebiteľské balenia cigariet prepadli v prospech štátu v decembri 2014 rozhodnutím, ktoré vydal Colný úrad Bratislava, pričom jeho zákonnosť potvrdil Najvyšší súd SR.. Zabezpečili ich z dôvodu, že zo strany daňového subjektu nebol na základe predložených dôkazov riadne preukázaný spôsob ich nadobudnutia a zdokladované finančné povinnosti v súvislosti s ich predajom,“ informovala Drahomíra Adamčíková, hovorkyňa COlného úradu Bratislava.

Colníci tak dnes zlikvidovali presne 1 614 779 balíkov cigariet v hodnote 2 961 504,69 eur. Po ich zaistení vzniesol vyšetrovateľ Kriminálneho úradu finančnej správy v júni 2014 obvineniu voči dvom osobám. 

Aby sa tieto osoby vyhli plateniu daní a následnému postihu za takéto konanie, sfalšovali viacero dokumentov. Časť obchodného podielu a výkon funkcie konateľa previedli na tri roky mŕtvu osobu. So sfalšovanými podpismi doručili colnému úradu daňové priznanie k spotrebnej dani z tabakových výrobkov. Spoločnosť ale daň nezaplatila, čím bol ukrátený štátny rozpočet Slovenskej republiky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Colný úrad Bratislava