Štátny archív otvára svoje brány verejnosti, už v piatok a sobotu priblíži osmičkový príbeh Trnavy


Foto: Štátny archív otvára svoje brány verejnosti, už v piatok a sobotu priblíži osmičkový príbeh Trnavy Foto: ilustračná - pixabay

Pri príležitosti Medzinárodného dňa archívov otvára svoje brány širokej verejnosti aj Štátny archív v Trnave. Počas piatka a soboty, teda od 8. do 9. júna, priblížia návštevníkom v archíve Osmičkový príbeh Trnavy.

Vrámci podujatia po prvý raz verejnosti sprístupnia pivnicu meštianskeho domu na Štefánikovej ulici. Pozrieť si však budete môcť celé sídlo archívu, ktoré sa nachádza v zrekonštruovanom meštianskom dome z obdobia 14. storočia.

Pripomenieme si aj 780. výročie udelenia výsad slobodného kráľovského mesta

Na výstave s názvom Trnava – osmičkový príbeh bude hlavným tohoročným lákadlom originál listiny Bela IV. z roku 1238, ktorou panovník Trnave udelil výsady slobodného kráľovského mesta. Je to najstarší archívny dokument uchovaný v Štátnom archíve v Trnave a zároveň najstaršia listina svojho druhu na Slovensku.

Vystavené originály dokumentov budú mapovať osmičkový príbeh mesta od stredoveku až po súčasnosť.

Vystavené budú medzi iným aj pečatidlá, plagáty, kalendáre či zaujímavé pamätné predmety, ktoré boli v uplynulých desaťročiach vyhotovené pri príležitosti okrúhlych jubileí mesta.


Výstavu doplnia aj tie najkrajšie plagáty mesta z histórie a súčasnosti

Svoje osobitné miesto budú mať v rámci tohtoročného Dňa otvorených dverí aj plagáty viažuce sa k mestu Trnava. Archív vybral zo svojich zbierok tie najkrajšie a najzaujímavejšie plagáty, vďaka ktorým bude možné vnímať minulosť aj cez tento netradičný typ archívnych dokumentov. 

Sprievodný program poteší všetky vekové kategórie

Výstavu archívnych dokumentov doplnia komentované prehliadky budovy.  Pre deti sú pripravené tvorivé dielne, ktoré im priblížia ukážky pečatenia, skladanie puzzle, písanie brkom atď.

Malých i veľkých poteší streľba z luku, či prehliadka historických zbraní a mnoho ďalších zaujímavostí. 


 


Miesto: Štátna archív v Trnave
Dátum: 08.06.2018 - 10:00    09.06.2018 - 18:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu