Skalický rubín, červené víno so 100-ročnou tradíciou, je novým držiteľom Chráneného označenia pôvodu


Foto: Skalický rubín, červené víno so 100-ročnou tradíciou, je novým držiteľom Chráneného označenia pôvodu Foto: Ilustračná - akevino.sk

Malokarpatská vinohradnícka oblasť sa teší z ďalšieho úspechu. Skalický rubín - červené víno so storočnou tradíciou - je novým držiteľom Chráneného označenia pôvodu. 

Značkové víno Skalický rubín pochádza z 20-tych rokov minulého storočia. Je to červené víno získané výhradne úplným alebo čiastočným alkoholovým kvasením červeného hrozna z odrôd Frankovka modrá, Svätovavrinecké a Modrý Portugal.

Víno musí byť vyrobené len z hrozna dopestovaného na presne ohraničenom území, a to na katastrálnom území mesta Skalica a na hraniciach území obcí Mokrý Háj, Popudinské Močidlany, Prietržka, Radošovce a Vrádište, ktoré majú charakteristické zloženie pôdy, a práve to dodáva vínu jeho charakter. Má plnú chuť, výrazný obsah tanínov a farbu rubínov.

Vínna cesta Záhorie pôsobí v Skalickom vinohradníckom rajóne, ktorý je jeden z 12 rajónov Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Skalický rubín sa a aktuálne pestuje na ploche cca 90 hektárov. 


„Získanie chráneného označenia pôvodu pre nás znamená zachovanie si tradícií po našich predkoch a toho, čo je pre Skalicu významné – folklór a miestne zvyky, ktoré sú od nepamäti späté aj s vinárstvom a vinohradníctvom,“ povedal Ľudovít Bránecký z občianskeho združenia Vínna cesta Záhorie, hlavný iniciátor registračného procesu ochrannej známky.

Chránené označenie pôvodu a chránené zemepisné označenie tvorí 85% celkovej produkcie slovenských vín. Až 21 takýchto označení slovenských vín je zapísaných v európskom registri. 

Vinárstvo na Slovensku zaznamenalo za posledné obdobie významný pokrok nielen v kvalite, ale aj v zdôraznení výnimočnosti, špecifickosti a tradícií slovenských vín. Vysoko vyzdvihujem fakt, že sa u nás zachováva trend výroby vín najvyššej kvality, ktorý tvorí viac ako 85% celkovej produkcie, či už ide o vína chráneného označenia pôvodu alebo chráneného zemepisného označenia. Vzhľadom na takto zameranú výrobu vinári spracovávajú takmer výlučne slovenské hrozno. Slovenské vinárstvo sa tak vydalo cestou, ktorou by malo ísť aj celé slovenské poľnohospodárstvo – uprednostnilo kvalitu pred kvantitou,“ uviedla Gabriela Matečná, vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR