Piešťanci zháňajú medvedí cesnak. Zistili sme, kde ho hľadať


Foto: Piešťanci zháňajú medvedí cesnak. Zistili sme, kde ho hľadať Foto: Facebook/Mesto Piešťany - To Najlepšie z Piešťan

S príchodom jari prichádza aj obdobie zberu medvedieho cesnaku. Po rastline sa začali obzerať aj Piešťanci. Okrem toho, že je medvedí cesnak vynikajúci na chuť, má aj mnoho liečivých účinkov. V Piešťanoch rastie napríklad v okolí horského priechodu Havran. Auto môžete zaparkovať na jeho vrchu, je tam malá odstavná plocha pre vozidlá. Obyvateľka Mária však tvrdí, že existujú aj lepšie miesta. „Ľahšie prístupný je pri Bašovciach,“ tvrdí.

Súhlasí s ňou aj Emil. „V Orvišti na zákrute do Bašoviec, hneď vedľa potrieb pre psíkov je malý lesík plný cesnaku. Minulý týždeň v pondelok som nazbieral,“ radí ostatným obyvateľom. Podľa miestnych obyvateľov je cesnak už vhodný na zber.

Rastlina je výborným prečisťovadlom s detoxikačnou schopnosťou. Ideálne je ho konzumovať vo všetkých formách počas apríla. Vtedy má najlepšie účinky. Medvedí cesnak môže pomôcť pri žalúdočných problémoch, migrénach či zápche. 


Medvedí cesnak môžete voľne zbierať, odborníci však upozorňujú, že jeho zber nie je povolený v chránených oblastiach a národných parkoch. 

Poznávacie znaky medvedieho cesnaku:

  • Ide o zelenú prízemnú bylinu.
  • Väčšinou sa vyskytuje húfne a pokrýva veľké plochy v lese.
  • Dosahuje výšku 10-45 centimetrov.
  • Široké zelené listy sú 10-12 centimetrov dlhé a 2-5 centimetrov široké.
  • Má typickú cesnakovú vôňu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu