FOTO: V okolí Senice sa začala hubárska sezóna. Kde nájsť najlepšie úlovky?


FOTO: V okolí Senice sa začala hubárska sezóna. Kde nájsť najlepšie úlovky?
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/Hubári Senica, Záhorie a okolie

Hubárska sezóna je v plnom prúde. V okolí Senice huby rastú ako po daždi. Obyvatelia sa so svojimi úlovkami podelili na sociálnej sieti. „Dnes sa podarilo nájsť nové miesto, kde to bolo doslova Eldorádo. To, čo som dokopy nenašiel za dva roky mi dnes trvalo tak dve hodinky. Aj to z toho som sa musel trikrát otočiť do auta vysypať košík, pretože som išiel s malým košíkom a ten bol vždy už po pol hodine plný,“ napísal Peter.

Smrčky jedlé odporúča zbierať v krovinách pod topoľmi a na miestach, kde je dostatok vlahy. Napríklad v okolí potokov, riek či jazier. Čo však robiť po príchode z lesa? Dobré rady ponúka portál Kucharocka.sk.

Čomu sa vyvarovať pri konzumácii húb

  • Huby je dobré očistiť hneď po príchode.
  • Ak huby uskladníte v chladničke, môžete ich spracovať aj na druhý deň, prípadne na tretí ak v nich nie sú červíčky. Nesmú sa však zapariť, vtedy sa stanú ťažko stráviteľnými. Preto ich preložte do misky a neprikryté ich nechajte v chladničke.
  • Ak plánujete huby sušiť, neumývajte ich, ale očistite nožíkom a servítkou nasucho. Sušené huby skladujte v sklenenom pohári. Staré mamy verili, že keď ich posypeme trochou mletého čierneho korenia, tak ich ochránime pred moľami. 
  • Čerstvé huby, sú pre náš organizmus horšie stráviteľné. Stačí ich však jemne postriekať citrónovou šťavou, alebo posypať jedlou sódou a vyhneme sa “ťažkému žalúdku”.
  • Sušené huby je lepšie pred varením namočiť do mlieka, alebo teplej vody. Sú ako špongia, nasiaknu a budú chutiť ako čerstvé.
  • Jedlá z húb sa neodporúča zapíjať alkoholom. Takáto kombinácia zbytočne zaťažuje pečeň. Ak by ste zjedli jedovaté huby, alkohol by zvýšil účinok jedovatých látok.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu