EÚ vyradila zo sankčného zoznamu šéfa Nočných vlkov. V Dolnej Krupej zhromažďoval vojenské vybavenie


Foto: EÚ vyradila zo sankčného zoznamu šéfa Nočných vlkov. V Dolnej Krupej zhromažďoval vojenské vybavenie Foto: Facebook/Jozef Hambálek

Európska únia podozrievala Jozefa Hambálka z väzieb na Ruskú federáciu. Dostal sa preto na jej sankčný zoznam ešte v júli 2022. Rada Európskej únie to zdôvodnila tým, že Hambálek šéfuje motocyklovému klubu Noční vlci, ktorý má byť napojený na Rusko.

Problém videla aj v tom, že Hambálek zhromažďoval v areáli v Dolnej Krupej pri Trnave vojenskú techniku. Európska únia dnes rozhodla o vyradení šéfa Nočných vlkov zo sankčného zoznamu. V televízii TA3 to povedal predseda vlády Robert Fico. Tvrdí, že Hambálek je pravdepodobne jediná fyzická osoba v EÚ, ktorá sa na takýto zoznam dostala.

Premiér žiadal o Hambálkovo vyradenie zo zoznamu aj nemeckého kancelára Olafa Scholza a predsedníčku eurokomisie Ursulu von der Leyenovú. Okrem šéfa nočných vlkov, EÚ zo sankčného zoznamu vyradila aj ruských podnikateľov Arkadija Voloža, spoluzakladateľa firmy Yandex a Sergeja Mndojanca, ktorý nadväzoval vzťahy s ruskou vládou v konglomeráte Sistema. Okrem nich bolo zo zoznamu vyradených ďalších deväť osôb z dôvodu úmrtia.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu