Pozrite si najnovší prieskum. Koho chcú Slováci za prezidenta?


Foto: Pozrite si najnovší prieskum. Koho chcú Slováci za prezidenta? Foto: Facebook/Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Na svete je ďalší prieskum prezidentských volieb. Pre RTVS ho robila agentúra MEDIAN SK. Volebný model ukázal, že ak by sa prezidentské voľby konali tento víkend, vyhral by Ivan Korčok. Za ním nasleduje Peter Pellegrini.

Prezidentom Slovenskej republiky sa stane ten kandidát, ktorý získa v prvom kole nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých oprávnených voličov alebo zvíťazí v druhom kole. Podľa aktuálneho prieskumu by sa teda ani jeden z kandidátov v prvom kole prezidentom nestal. Dáta pre volebný model agentúra zbierala od 7. do 13. marca 2024 na vzorke 1 200 respondentov.

Korčok by získal 35,7 % hlasov a predseda parlamentu 34,2 %. Pred bránami druhého kola by skončil bývalý predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin s 11,4 % hlasov. Predseda hnutia SLOVENSKO Igor Matovič by získal 3,2 % hlasov. Ako štvrtý by skončil bývalý diplomat Ján Kubiš s 3,2  %. 


Ostatní kandidáti dosiahli okolo dvoch percent hlasov. Konkrétne líder Aliancie Krisztián Forró by dosiahol 2,7 %. Predseda SNS Andrej Danko by si získal priazeň 2,3 % voličov a rovnaký výsledok by dosiahol aj líder strany ĽSNS Marián Kotleba. Predseda občianskeho združenia Slovenské Hnutie Obrody Róbert Švec by získal 2,2 % hlasov. 


Historik Patrik Dubovský by získal 1,8 % hlasov. Dubovský kandiduje vďaka podpisom Matovičovej koalície, konkrétne poslancom zo Za ľudí. Na poslednom mieste by skončil policajt Milan Náhlik s 1 % hlasov.



Do druhého kola by sa dostali dvaja lídri prieskumov. Zvíťazil by predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini. Získal by 53 % hlasov. Jeho oponenta Ivana Korčoka by podľa volebného modelu podporilo 47 % voličov. Jedinú televíznu debatu všetkých kandidátov ponúkne práve RTVS v stredu 20. marca o 20:10 hod.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu