Trnavská župa chystá špeciálny očkovací deň. Vakcínu proti HPV vám podajú na tomto mieste


Foto: Trnavská župa chystá špeciálny očkovací deň. Vakcínu proti HPV vám podajú na tomto mieste Foto: unsplash.com

Trnavský samosprávny kraj pripravuje ďalší špeciálny deň očkovania proti vírusu HPV. Župa spustila online registračný formulár, ktorý je záujemcom sprístupnený do 4. apríla do polnoci. Očkovací deň padne na sobotu, 6. apríla. Vakcíny sa budú podávať v priestoroch polikliniky na Starohájskej ulici v Trnave u doktora Mora. 

„V registračnom formulári je potrebné uviesť základné údaje, akými sú meno, priezvisko, bydlisko, telefónne číslo a adresa. Po úspešnej registrácií budú pacienti kontaktovaní prostredníctvom e-mailu, v ktorom dostanú informáciu o pridelení konkrétneho času očkovania proti vírusu HPV,“ informuje župa.

Pre deti vo veku 12 až 14 rokov je vakcína plne hradená štátom. Zdravotné benefity poisťovní však môžu využiť záujemcovia všetkých vekových kategórií. Minulý rok trnavská župa pripravila tri špeciálne očkovacie dni v Dunajskej Strede, Skalici a Trnave. Zaočkovali viac ako 200 pacientov. Špeciálny deň očkovania proti vírusu HPV pripravuje kraj pod záštitou Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti SLS v spolupráci s pacientskymi organizáciami NIE RAKOVINE, Liga proti rakovine a župnými strednými zdravotníckymi školami.

HPV je rakovinotvorný vírus, ktorý môže ochorenie spôsobiť u oboch pohlaví. Prenáša sa pohlavným stykom a je vysoko nákazlivý. Infekcia sa z počiatku nemusí prejaviť. Dokonca sa môže objaviť až po niekoľkých rokoch. „Určité typy HPV zvyšujú riziko niektorých druhov rakoviny, a to predovšetkým krčka maternice, pošvy, penisu, konečníka, ale aj hltana, jazyka a mandlí,“ tvrdí župa.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu