Odborníci varujú pred nebezpečnými jahodami. Môžu vás nakaziť žltačkou


Foto: Odborníci varujú pred nebezpečnými jahodami. Môžu vás nakaziť žltačkou Foto: unsplash.com

Dováža váš lokálny predajca, škola či zamestnávateľ potraviny z Poľska? Pokiaľ áno a vy ste zjedli jahody, ktoré vám ponúkol, môžete byť nakazení žltačkou. Hlavný hygienický inšpektorát v Poľsku totiž pred niekoľkými dňami varoval pred vírusom hepatitídy A, ktorý bol objavený v jednej dávke čerstvých jahôd privezených z Maroka.

Päťstogramové balenia jahôd doviezla do poľských obchodov firma Dai Fruits SL z Valencie. Dostali sa na police obľúbených predajní Biedronka, ako aj do skladov dodávateľa ovocia a zeleniny Redenberg. Ľudia v Poľsku boli varovaní v piatok 15. marca, jahody sa však medzitým mohli dostať aj za hranice.

„Predmetný výrobok bol pravdepodobne na trhu v Poľsku 11. až 12. marca 2024. Úrady pre kontrolu potravín v tejto veci vedú vyšetrovanie,“ uviedol poľský hygienický inšpektorát.


Hepatitída typu A, známa aj ako choroba špinavých rúk, sa prenáša priamym kontaktom alebo práve kontaminovanými potravinami či vodou. Prvé príznaky, ktorými sú bolesti brucha, kĺbov, nevoľnosť, zvýšená teplota či tmavo sfarbený moč, sa prejavia po 15 až 50 dňoch od vniknutia vírusu do organizmu.

Ochorenie spôsobuje zápal pečene, väčšinou však nezanecháva následky a nestáva sa chronickým. Pred žltačkou sa dá ochrániť očkovaním.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu