Pre niektoré ročníky na základných školách budú mobily úplne zakázané. Drucker predstavil nové pravidlá


Foto: Pre niektoré ročníky na základných školách budú mobily úplne zakázané. Drucker predstavil nové pravidlá Foto: pexels.com

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR bude regulovať používanie mobilných telefónov na základných školách. Informoval o tom šéf rezortu Tomáš Drucker na tlačovej konferencii vo štvrtok 4. apríla. 

Nové pravidlá zákazu mobilných telefónov budú platiť pre prvý až tretí ročník základných škôl. Mobily tak žiaci nebudú môcť používať počas vyučovania, prestávok a celkovo v priestore školy. Od štvrtého ročníka má platiť výnimka, ak si to bude vyžadovať štátny vzdelávací program. Od šiesteho ročníka má platiť výnimka v prípade, ak to vyžaduje štátny vzdelávací program alebo o výnimke rozhodne učiteľ.

Drucker týmto navrhovanným zákazom reaguje na alarmujúce dáta o nepriaznivom vplyve mobilov na výsledky a duševnú pohodu žiakov a žiačok. Poukázal aj na príklady z iných krajín, ktoré v poslednom období zaviedli podobné opatrenia, ako Veľká Británia, Francúzsko či Švédsko. 


„Podľa výskumov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj deti v neregulovanom prostredí používania mobilných telefónov majú preukázateľne horšie sústredenie na vyučovaní a v konečnom dôsledku aj výsledky vo vzdelávaní. Deti navyše trpia nervozitou, čo zhoršuje aj ich schopnosť učiť sa,“ uviedol minister školstva.

Podľa šéfa rezortu cieľom zákazu nie je odstránenie digitálnych technológií zo škôl, ale ich premyslené a rozumné využívanie. V tomto duchu pripraví ministerstvo zmenu zákona a vyhlášku, ktorá reguláciu podrobnejšie upraví. Rezort tiež poskytne školám podrobné usmernenia a podporu pri implementácii nových pravidiel. Termín zavedenia zatiaľ nespresnili. 

Pri regulácii používania mobilov budú platiť výnimky pre deti so špeciálnymi potrebami, ktoré budú presne vymedzené ministerstvom. Reguláciu zároveň analogicky zavedú aj pre osemročné gymnáziá.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu