Trnava ako nové centrum elektromobility? Z Číny a Nemecka získava investície za štvrť miliardy eur


Foto: Trnava ako nové centrum elektromobility? Z Číny a Nemecka získava investície za štvrť miliardy eur Foto: istock.com

Slovensko si zabezpečuje ďalší krok v prechode na výrobu elektromobilov dvomi dôležitými investíciami, ktoré mieria priamo do Trnavy. Ich celková hodnota dosahuje až 248 miliónov eur. Je to o 70 miliónov eur viac než momentálne investuje trnavská automobilka patriaca do koncernu Stellantis na rozbeh výroby troch nových elektromobilov, informuje Denník N.

Prvá investícia pochádza od uznávaného nemeckého automobilového dodávateľa ZF, ktorý má na Slovensku svoje korene už 30 rokov a momentálne zamestnáva viac ako tri a pol tisíc ľudí v niekoľkých mestách vrátane Trnavy.

Druhá investícia je od úplne nového čínskeho investora. Prostredníctvom svojej talianskej dcérskej spoločnosti Meta System do Trnavy prichádza elektrotechnická skupina Deren Electronic, čím posilňuje svoju pozíciu na trhu elektromobility. Ponúkajú až 500 nových pracovných miest.

„Nemci síce do svojho existujúceho trnavského závodu nebudú prijímať nových ľudí, no vďaka novej investícii si budú môcť udržať všetkých 1 300 terajších zamestnancov. A to z toho dôvodu, že doterajšia výroba zameraná iba na komponenty do dožívajúcich áut so spaľovacím motorom sa doplní o produkciu pre elektromobily,“ informuje Denník N.

Obaja investori majú totiž od vlády získať aj dotácie. Číňania majú na investíciu v hodnote 126 miliónov eur získať úľavu na dani z príjmov vo výške deväť a štvrť milióna eur. Naopak, Nemci na 132-miliónový projekt môžu získať úľavu 11,25 milióna eur. Obaja investori už pred letom minulého roka požiadali štát o vyššie sumy. Žiadali o daňové úľavy aj priame dotácie v zhodnej výške 22,5 milióna eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu