Medvede môžu vyvolať mimoriadnu situáciu. Ak nepomôže odstránenie vnadísk, povolia odstrel, hovorí Tarabov návrh zákona


Foto: Medvede môžu vyvolať mimoriadnu situáciu. Ak nepomôže odstránenie vnadísk, povolia odstrel, hovorí Tarabov návrh zákona Foto: Redakcia a Facebook/Karol Kaliský

Čoskoro môže prejsť na Slovensku nový zákon, ktorý umožní vyhlásenie mimoriadnej situácie v okresoch kvôli výskytu medveďa hnedého. Stojí za ním minister životného prostredia Tomáš Taraba, ktorý sa na ňom dohodol s opozičnou KDH. Informoval o tom portál Teraz.

Pokiaľ zákon parlament schváli, medvede budú mať podobnú váhu ako teroristi či zemetrasenia. Po vyhlásení mimoriadnej situácie bude poľovníkom zakázané v oblasti vytvárať vnadiská, ktoré by mohli prilákať veľké šelmy. Rovnako bude samosprávam prikázané odstránenie už existujúcich vnadísk.

Cieľom tejto povinnosti je, aby v prípade, ak sú v príčinnej súvislosti výskyt veľkej šelmy a vnadiská, likvidácia týchto vnadísk prispela k návratu veľkej šelmy do jej prirodzeného miesta výskytu,” vysvetlil envirorezort v návrhu.

Pokiaľ odstránenie vnadísk nepomôže, ďalším krokom má byť povolenie výnimky na elimináciu medveďov. Usmrtiť by mali iba tie jedince, ktoré predstavujú svojím správaním potenciálnu hrobu pre ľudí a ich majetok. Envirorezort bude mať na základe zákona možnosť uložiť výnimku na odstrel aj iným subjektom, s ktorými spolupracuje.

Mimoriadnu situáciu budú vyhlasovať okresné úrady. Zmena zákona je podľa Tarabovho vyjadrenia v súlade s Európskou úniou, s ktorou komunikoval. Verí, že návrh by mali podporiť všetci príčetní členovia opozície. Vláda odporučila parlamentu, aby bol schválený v skrátenom legislatívnom konaní.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu