VIDEO: Kultúrna pamiatka Pracháreň v Trnave sa mení pred očami: Po dokončení tu bude divadlo pre deti aj vinná pivnica


Foto: VIDEO: Kultúrna pamiatka Pracháreň v Trnave sa mení pred očami: Po dokončení tu bude divadlo pre deti aj vinná pivnica
Galéria: 3 fotky
Foto: trnava.sk

V marci 2024 odštartovala dlho očakávaná rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky na Trojičnom námestí v Trnave. Mesto získalo na tento účel dotáciu vo výške 2 309 888 eur z Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky, malo by ísť o približne polovicu celkových nákladov.

Meštiansky dom Pracháreň v minulosti slúžil ako sklad pušného prachu a materiálu na výrobu munície. Budova bola naposledy rekonštruovaná pred 30 rokmi, samospráva tu vtedy otvorila niekoľko reštauračných prevádzok. Biznisu sa však za krátko prestalo baviť a, ako píše Trnavský Hlas, budova skončila v roku 2008 s celkom vyrabovaným interiérom. Od vtedy bola nevyužívaná. 

Podľa aktuálnych plánov bude dokončená Pracháreň slúžiť predovšetkým ako sídlo divadla pre deti a mládež, ktoré chce zriadiť mesto. Sála s kapacitou osemdesiat divákov sa bude nachádzať v časti objektu od Radlinského ulice. Stavba bude okrem toho na úrovni druhého nadzemného podlažia prepojená s budovou Divadla Jána Palárika. Vytvorí sa tak symbióza týchto dvoch inštitúcií, pričom Divadlo Jána Palárika bude v Prachárni využívať niektoré priestory. 



Na prízemí objektu bude zachovaná prevádzka s obdobným charakterom, ako bol bývalý mliečny bar, a v suteréne pod touto prevádzkou sa predbežne uvažuje o vinotéke, prípadne o zriadení múzea vína,“ vysvetlil ďalej Peter Purdeš z odboru územného rozvoja a koncepcií Mestského úradu v Trnave. Celková rozloha revitalizovaných podlaží je 459 metrov štvrocových. Pokiaľ pôjde všetko podľa plánu, Práchreň by mala byť dokončená približne rok po spustení rekonštrukcie na jar 2025

Architektonický návrh pripravila Fakulta architektúry a dizajnu STU – Bellušove ateliéry. Autormi sú architekti Pavol Pauliny, Martin Varga a Martin Kvitkovský. V priloženom videu uvidíte, aká čulá pracovná atmosféra momentálne na stavenisku panuje. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu