Otrasné týranie detí pri Trnave: Krvavé bitky, ponižovanie a hladovanie trvali dlhé roky, prečo sociálka nekonala?


Foto: Otrasné týranie detí pri Trnave: Krvavé bitky, ponižovanie a hladovanie trvali dlhé roky, prečo sociálka nekonala? Foto: Facebook

V uplynulých dňoch Slovenskom otriasol prípad týrania z obce Dolné Orešany v trnavskom okrese. Obvinení rodičia mali dlhodobo obzvlášť kruto zaobchádzať so svojimi štyrmi deťmi, pričom tri z nich sú ešte vo veľmi útlom veku. Nové detaily z „domu hrôzy“ zverejnil denník Pluska. Ten zároveň informoval, že rodina bola už dlhšiu dobu na radare kontrolných orgánov, ktoré však nezačali konať, kým situácia nedošla do úplnej krajnosti. 

Okresný súd v Trnave vydal uznesenie o vzatí 47-ročného Milana a 32-ročnej Jaroslavy do väzby. Súrodenci vo veku 12, 8, 5 a 3 roky mali byť dlhodobo obeťami fyzického aj psychického týrania minimálne od roku 2020. Hroznú skutočnosť odhalili až učitelia, ktorí si všimli stopy po bitke na tele najstaršieho Adriana. 

Obžalovaná žena pred súdom vo výpovedí o situácii v ich domácnosti uviedla, že s partnerom Milanom majú už 10 rokov zlé obdobie, odkedy začal pracovať, a zároveň denne chodiť domov opitý. „Vtedy bol vulgárny a syna Adriana zbil remeňom raz a udrel ho tou časťou, kde je pracka na remeni. Potom sa vyhováral, že to urobiť nechcel,“ opisovala Jaroslava, ktorá však mužovi v jeho konaní nijak zvlášť nebránila. 

Okrem bitiek sa deti dlhodobo potýkali s neustálym nadávaním, ponižovaním aj vyhrážkami, ako aj s odopieraním jedla. „Keď Adrian neurobí, čo od neho obvinený Milan chce, tak mu začne nadávať do špinavých ko***ov, debilov a podobne. Keď napríklad Adrian nenanosí drevo alebo neumyje riad, nadáva mu a takisto aj ostatným deťom. Najviac zo všetkých to však vždy schytá Adrian,“ opisovala ďalej štvornásobná matka.



Z jej ďalšej výpovede a vyšetrovania vyplýva, že Milan deti často posielal spať už o 18:00 hod. bez jedla, pričom ich zamykal v izbe. Niekedy boli hladné aj celých 24 hodín a občas sa pritom museli pozerať na oboch rodičov, ako pred nimi naschvál jedli. Policajti pri prehliadke ich domácnosti naozaj našli zámky pripevnené na izbách aj na chladničke, matka to vysvetlila tým, „že by všetko pojedli“. 

Úrady museli už dlho niečo tušiť

Nechutné detaily v tomto prípade akoby nemali konca, z vyšetrovania a výpovedí vyplynulo aj to, že deti boli z ich otca dlhodobo v obrovskom strese a na smrť sa ho báli. „Milan občas Adriana bije aj tak, že ho vytiahne z postele, udrie ho päsťou a chlapec spadne,“ opísala 32-ročná žena len jeden z mnohých incidentov. 

Zarážajúci je však najmä fakt, že sociálka musela mať už dlho aspoň približnú predstavu o situácii v rodine. „Rodina so štyrmi deťmi bola už dlhšiu dobu pod drobnohľadom príslušných orgánov. Opakovane sa preukazovali závažné nedostatky pri výkone ich rodičovských práv a povinností,“ píše ďalej Pluska. Podnet, ktorým sa začali nakoniec zaoberať, podali zamestnanci základnej školy s materskou školou Dolné Orešany, keď si uvedomili, že 12-ročný Adrian je týraný.

Ten im to však nepovedal sám, „prezradili ho“ až stopy po bitke odhalené pri prezliekaní sa na telesnú výchovu. Učiteľkám dovolil tieto modriny a chrasty odfotiť a zveril sa im, že otec ho šľahol reťazou a pravidelne ho bije. Taktiež spomenul, že s ním pred časom nevyhľadali lekára, keď ho kvôli zraneniu potreboval. 

Na rovnakú školu ako Adrian chodí aktuálne aj jeho mladší brat, ktorý je v prvej triede. Podľa učiteľov chodili obaja na vyučovanie nepripravení a bez desiaty, čo matka okomentovala tým, že na nich nemá čas. U všetkých detí boli zaznamenané traumatické reakcie, ktoré sa prejavovali v poruchách správania, zhoršenom školskom prospechu, utiahnutosti a v pomočovaní sa a slabej komunikácii. Po odhalení ich strašnej situácie boli dočasne umiestnené v detskom domove, ich ďalší osud je zatiaľ nejasný. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu