VIDEO: Zásahová jednotka v Trnave mala špeciálnu úlohu. Transportovali korunovačné klenoty


Foto: VIDEO: Zásahová jednotka v Trnave mala špeciálnu úlohu. Transportovali korunovačné klenoty Foto: Facebook/Polícia SR – Trnavský kraj

Hliadka Pohotovostnej motorizovanej jednotky Policajného zboru v Trnave asistovala pri transporte mimoriadneho nákladu. V pondelok 22. apríla 2024 zabezpečovali prevoz vzácnej repliky výnimočného korunovačného klenotu - Uhorskej kráľovskej koruny. 

Koruna bola do nedele vystavená v Západoslovenskom múzeu v Trnave. „Vzhľadom na význam a hodnotu koruny vedenie múzea požiadalo políciu o asistenciu pri jej prevoze do Trenčína,“ vysvetlila Trnavská krajská polícia. Aj keď je to „len“ kópia, je zhotovená z cenných materiálov a má vysokú hodnotu. 



Originálna „svätoštefanská“ koruna bola použitá pri korunovácii viac než 50 uhorských kráľov vrátane Márie Terézie. Je natrvalo uložená v budove parlamentu v Budapešti. 

Policajná jednotka klenot bezpečne dopravila do Trenčína. Tu sa o ňu postarajú samotní klenotníci, ktorí vydarenú kópiu z pozláteného striebra pokrytého perlami a drahokamami vyrobili. Video z prevozu si môžete pozrieť nižšie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu