Bulhar, ktorý zdemoloval pumpu pri Piešťanoch, do väzenia nepôjde. Nie je terorista, ale nesvojprávny, usúdil sudca


Foto: Bulhar, ktorý zdemoloval pumpu pri Piešťanoch, do väzenia nepôjde. Nie je terorista, ale nesvojprávny, usúdil sudca Foto: noviny.sk

Začiatkom januára 2024 došlo na odpočívadle Červeník neďaleko Piešťan k hrozivej dopravnej nehode, ktorá akoby zázrakom neskončila tragédiou. Volvo V40 s nemeckými evidenčnými číslami tu v plnej rýchlosti napálilo do tankovacích stojanov na čerpacej stanici. Jeho vodič, 28-ročný muž z Bulharska, pritom vykrikoval ‘Alah Akbar’, do väzenia však nepôjde. Ako informovali Noviny.sk, podľa súdu je totiž nepríčetný. 

Hrozivá nehoda zo začiatku roka bola najprv považovaná za nešťastnú náhodu, za ktorou mohol byť mikrospánok či akútne zdravotné problémy. Neskôr sa, podľa informácií TV JOJ, špekulovalo aj o terorizme. „Niekoľko 100 metrov pred zjazdom na tú benzínovú stanicu si z pravého pruhu do ľavého nadbehol tak, aby mal väčšiu istotu, že sa trafí do tej odbočky,“ opísal bezpečnostný analytik Radovan Bránik situáciu, pri ktorej Bulhar v rýchlosti 180 kilometrov za hodinu rozmetal pumpu aj svoje auto a priamo ohrozil 13 ľud.

Z vyšetrovania nakoniec vyplynuli celkom odlišné zistenia. „Počas výsluchov sa muž správal zvláštne, miestami mal neprítomný pohľad a z času na čas vykríkol  ‘Alah Akbar’. Keď sa ho vyšetrovateľ spýtal, prečo to vykrikuje, odpovedal, že mu to hovorí hlas v hlave,“ píše sa v uznesení o vzatí muža do väzby. Bulhar sa dokonca po jednom z výsluchov pokúsil policajtom ujsť, aj keď mal na rukách putá. Neskôr im povedal, že chcel, aby ho zabili. 

Z dôvodu zlého psychického stavu už bolo v prípade zastavené trestné stíhanie, prokurátorka pre muža navrhla psychiatrickú ochrannú liečbu. Definitívne rozhodnutie padne 3. mája 2024, mladého Bulhara čaké jeden z dvoch scenárov. Buď mu bude nariadená psychiatrická liečba umiestnením v ústave, alebo sa bude liečiť len ambulantne. Do väzenia však v každom prípade nepôjde. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu