FOTO: Ako bude vyzerať Trnava za 20 rokov? Z 39 návrhov novej Štvrte vyhral švédsky koncept ateliéru Mandaworks


FOTO: Ako bude vyzerať Trnava za 20 rokov? Z 39 návrhov novej Štvrte vyhral švédsky koncept ateliéru Mandaworks
Galéria: 5 fotiek
Foto: trnava.sk

Výsledky jedinečnej súťaže návrhov na rozvoj novej lokality mesta Trnava s názvom Štvrť sú známe. Na ceremónii v stredu 24. apríla 2024 odprezentovali víťazný návrh jeho tvorcovia, architekti zo švédskeho ateliéru Mandaworks AB. Ich koncept bude inšpirovať plán postupnej zmeny územia od zeleného pásu na sídlisku Družba až po východný obchvat.

Medzinárodná urbanisticko-krajinárska súťaž, ktorej výsledok má pomôcť pri príprave územného plánu novej Štvrte, bola vyhlásená 26. mája 2023. Doručených bolo celkovo 39 návrhov z trinástich krajín sveta. Medzinárodná porota zložená z profesionálov v oblasti vybrala piatich účastníkov, ktorí neskôr svoje návrhy prepracovali podľa pripomenienok. Koncom marca 2024 odborníci rozhodli o mene finálneho víťaza, konceptu číslo 22 s názvom Parklife z dielne ateliéru Mandaworks AB

Odbornú porotu pozitívne prekvapila veľká medzinárodná účasť a kvalita návrhov. Pre švédsky koncept sa porotcovia nadchli jednohlasne. Venoval sa nielen rozvoju samotnej okrajovej časti Trnavy, ale aj celého mesta, riešil ako stavebnú, tak aj dopravnú a zeleno-modrú infraštruktúru. „Ich návrh je dostatočne flexibilný, aby obstál v budúcich podmienkach. Je nesporné, že mesto získa veľmi kvalitný podklad na rozvoj tejto dôležitej lokality,“ doplnil Ondrej Horváth, vedúci odboru územného rozvoja a koncepcií Mestského úradu v Trnave a člen poroty. 


Návrh Parklife predstavuje inovatívny urbanistický koncept pre oblasť s rozlohou takmer 140 hektárov, kde nájde bývanie viac ako 18-tisíc obyvateľov.Za úlohu si dáva prepojenie života v Trnave s prírodou a vytvorí modernú, sebestačnú mestskú zónu s vyváženou kombináciou bývania, vzdelávania, služieb a zelene. Súčasťou vízie centrálny park a ďalšia zeleň s rozlohou takmer 50 hektárov, ktoré vytvoria jadro štvrte a spoja mesto s okolitou krajinou.


Porota ocenila vozinársky prístup víťazného konceptu, ktorý zachytáva podstatu plánovania miest budúcnosti, pričom od začiatku myslí na aspekty ako odolnosť voči zmene klímy a ekológia. „Výsledný rámec sa nepozerá iba do budúcnosti, ale je prekvapivo dobre ukotvený v mierke a charaktere Trnavy,“ zdôraznila porota vo vyhlásení.


Mandaworks AB je medzinárodné štúdio pre krajinnú architektúru a mestský dizajn založené v Štokholme, rozšírilo sa aj do Šanghaja a Montrealu. Ateliér už vyhral niekoľko urbanistických súťaží v rôznych krajinách sveta. 

S víťazným konceptom sa bude čoskoro môcť zoznámiť aj široká verejnosť. Spolu s návrhmi všetkých piatich finalistov budú vystavené od 1. do 23. mája 2024 v priestoroch vstupnej haly Kina Hviezda počas bežnej prevádzky kina. 

Ukončenie súťaže je len jeden z krokov k vytvoreniu predstavy o postupnej zmene územia, ktorá bude trvať niekoľko desaťročí. Kompletný prehľad výsledkov si môžete pozrieť na oficiálnom webe mesta




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu