VIDEO: Piešťanský Titanic? Kedysi najkrajší hotel v meste doplatil na divoké deväťdesiate roky


Foto: VIDEO: Piešťanský Titanic? Kedysi najkrajší hotel v meste doplatil na divoké deväťdesiate roky Foto: dromedar.zoznam.sk

V juhovýchodnej časti piešťanského Sadu Andreja Kmeťa na Winterovej ulici číslo 82 stojí Grand Hotel Royal, ktorý bol na začiatku 20. storočia jedným z najluxusnejších hotelov v meste. Budova je už desaťročia na zozname národných kultúrnych pamiatok, napriek tomu už desiatky rokov beznádejne chátra. 

Ako píše portál AB Piešťany, slávny hotel nakoniec paradoxne doplatil na svoju slávu a obrovský záujem o jeho odkúpenie. Jeho rekonštrukciu „zakliali“ boje o jeho privatizáciu v deväťdesiatych rokoch. V tom období prišlo k viacerým zmenám vlastníka a súdnym sporom. Budovu nakoniec v dezolátnom stave prebrali Slovenské liečebné kúpele, a. s. a hotel sa dodnes ako temný prízrak týči na okraji centra mesta.

História objektu sa začala písať v roku 1906, kedy bol postavený pod názvom Grand Hotel Rónai. Po zmene majiteľa bol premenovaný na Grand hotel Royal a ešte neskôr na Hotel Slovan. Budova bola postavená v secesnom štýle a v čase vzniklo šlo o najväčší hotel v Piešťanoch. Na svoju dobu bol nesmierne moderne vybavený, mal výťah, terasy, ústredné kúrenie, kaviareň, jedáleň, elektrické osvetlenie, vodovod, zábavnú miestnosť, lodžiu, tmavú komoru a telefón. 



Pre samotnú budovu sú typické arkiere a vežičky situované nad hlavnou rímsou budovy a množstvo okien, terasy, arkády i lodžia. Architekti oceňujú aj technické riešenie budovy, vďaka ktorému je statika budovy dodnes stabilná napriek tomu, že je už dlhodobo nevyužívaná. 

Na kedysi slávnom hoteli sa však už postupne podpisuje zub času, ku kráse mu nepridáva ani plot s pestrofarebným graffiti, ktorý ho obklopuje. Jeho stav naznačuje aj nižšie priložené video, kde možno stále pozorovať secesné prvky a ďalšie typické detaily unikátnej architektúry hotela, i keď už v značne schátralom stave.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu