Trnava zavádza parkovací kredit pre návštevy obyvateľov. Tí sú nespokojní, kedy vstúpi do platnosti VZN?


Foto: Trnava zavádza parkovací kredit pre návštevy obyvateľov. Tí sú nespokojní, kedy vstúpi do platnosti VZN? Foto: Facebook/Mesto Trnava

Mesto Trnava zverejnilo na svojom Facebooku informáciu o aplikácii, vďaka ktorej si návšteva jednoduchšie zaplatí za parkovanie v Trnave. Podľa návodu a screenshotov, ktoré mesto zdieľalo spolu s informáciou, teraz stačí aby ste klikli na žltú ikonku v aplikácií.

„Po novom už nemusíte hľadať vo webovej aplikácii DataMesta, kde zadáte čerpanie kreditu pre svoje návštevy, ktorým chcete uľahčiť parkovanie. Rýchly odkaz v podobe žltej ikonky na uplatnenie kreditných hodín nájdete v záhlaví aplikácie na adrese DataMesta.trnava.sk. Stačí kliknúť, potvrdiť „Čerpať kredit“ a hneď zadávate zónu, v ktorej chce návšteva zaparkovať, spolu s EČV návštevníka a želanou dobou parkovania,“ uvádza mesto v príspevku.

Prehľady čerpania svojho kreditu pritom návštevníci nájdu v ľavej časti aplikácie kliknete na záložku „Parkovacie karty“, pri príslušnej parkovacej karte „Rezident zóny“ rozkliknete tri bodky a zvolíte „Kredity“.



Držitelia karty „Rezident zóny“, ktorá stojí iba jedno euro ročne na prvé auto a na byt, majú v súčasnosti k dispozícii 100 hodín parkovania zdarma pre svoje návštevy. S parkovacou kartou „Návšteva zóny“ (tiež za euro na rok) dostanete 150 kreditových hodín, a parkovacia karta „Návšteva zóny – ŤZP“ (pre rezidentov zóny s ŤZP alebo rodičov detí s ŤZP) poskytuje až 500 hodín bezplatného parkovania ročne pre návštevníkov, uviedlo mesto.

Na príspevok reagovali aj obyvatelia, ktorí podľa komentárov s týmto spôsobom platenia nesúhlasia. „Neviem kto stanovil podmienky vydávania návštevníckych kariet, ale mal by sa asi nad sebou zamyslieť! Mám aj s manželkou trvalý pobyt na svojej adrese už viac ako 25 rokov. Nakoľko sme starší, dom sme prepísali na syna a dcéru. Pri požadovaní tejto karty nám bolo povedané, že musíme mať písomne overený súhlas syna a dcéry a oni tu musia mať nahlásený prechodný pobyt! Keby žili obaja v zahraničí, tak potom čo? Budú chodiť po úradoch a overovať splnomocnenie? Je to choré! My si máme pýtať povolenie, či naša návšteva môže zaparkovať na ulici pred domom?“ komentoval príspevok Rudolf, na čo mu mesto odpovedalo: „Rozumieme, že sa to môže zdať ako až priveľká zmena, ale pokiaľ to nie je Váš pozemok, tak áno, na parkovanie na ulici pred domom je potrebné povolenie. A čo sa týka toho súhlasu majiteľa domu - ak by sme takýto súhlas nevyžadovali, mohlo by o parkovaciu kartu požiadať ktokoľvek a to by negovalo zámer regulácie parkovania, kde chceme zvýhodňovať najmä rezidentov mesta. Ďakujeme.“

„Tieto návštevné hodiny sú veľmi zle vymyslené. Asi si neuvedomujete koľko ľudí žijúcich v Trnave je do Trnavy prisťahovaných z iných miest a nemajú návštevy, ktoré prídu len na pár hodín, ale na niekoľko dní. 100 hodinový kredit je fuč v priebehu 4 dní, a potom teda čo? Mám povedať rodine nech si za návštevu u nás zaplatí? Áno, keď si parkovanie platíte pár hodín, nie je to v peňaženke cítiť, ale keď si ho máte zaplatiť na niekoľko dní? A pre ľudí, ktorí majú vždy na všetko riešenie - nie, autobusom ani vlakom prísť nemôžu, keďže nemajú priame spojenie,“ komentovala príspevok Kristína. Aj na tento komentár mesto reagovalo: „2. septembra vstupuje do platnosti nové VZN, ktoré ešte zjednoduší návštevné hodiny. Jeden deň pracovného pokoja bude majiteľa rezidentskej parkovacej karty stáť iba 2 hodiny z návštevných kreditov. Za celý víkend tak miniete iba 4 návštevné hodiny a to považujeme za naozaj veľmi štedrý kompromis.“

„Pamätám tie krásne časy keď ešte fungoval zdravý rozum a ľudskosť. Proste človek prišiel na návštevu a nemusel riešiť hodiny, zóny, body. Žiadne vymyslené blbosti. Jaaj, to bol krásny život,“ napísal pod príspevok Ján. „Rozumieme Vášmu postoju, ale pamätáme si aj časy, keď bolo v mestách o tretinu menej áut,“ odpovedalo na jeho komentár mesto.

Prečítajte si viac: