Populárne igelitové tašky sú od januára 2018 spoplatnené, Ministerstvo tak chce znížiť ich spotrebu


Foto: Populárne igelitové tašky sú od januára 2018 spoplatnené, Ministerstvo tak chce znížiť ich spotrebu Foto: ilustračná

Od 1. 1. 2018 sú plastové tašky povinne spoplatnené. Za nedodržiavanie tohto nariadenia hrozia predajcom pokuty od 500 do 50 000 eur. 

Igelitové tašky predstavujú veľkú záťaž pre životné prostredie. Priemerný Slovák ich ročne spotrebuje približne 466. Predajcovia v obchodoch ich od Nového roka musia spoplatniť a ponúkať k nim alternatívu v podobe papierových alebo textilných tašiek.

Novelou zákona chce Ministerstvo znížiť spotrebu igelitiek pri nákupoch a prispieť k ochrane životného prostredia. 

„Ľahká plastová taška sa stala symbolom nezmyselnej záťaže životného prostredia. Veľmi rýchlo sa z nej stane odpad. Zákazníkovi často slúžia menej ako hodinu. Kým prenesie nákup z obchodu domov. No životné prostredie sa s každou jednou vyrovnáva desiatky rokov. Zrátané a podčiarknuté, plastové tašky zdarma sú luxus, ktorý si už ďalej nemôžeme dovoliť,“ povedal minister životného prostredia László Sólymos.


Spoplatneniu podliehajú aj tie tašky, ktoré hrúbkou steny nepresahujú 50 mikrometrov. Mikroténové vrecúška, ktorých stena má hrúbku 15 mikrometrov však spoplatnené nebudú, pretože sa používajú z hygienických dôvodov, predovšetkým pri nebalených potravinách. 

Novelu zákona o odpadoch schválilo 123 poslancov NR SR ešte v marci minulého roka. Cieľom tohto ustanovenia je znížiť spotrebu a produkciu ľahkých plastových tašiek. 

„Ruka v ruke s týmito opatreniami ministerstvo životného prostredia ešte koncom roka 2016 vyhlásilo iniciatívu „Slovensko bez igelitových tašiek“. V súčasnosti sa k výzve pripojili maloobchodné reťazce COOP Jednota, Kaufland a podporil ju i Zväz obchodu a cestovného ruchu SR. Cieľom je postupne odstrániť ekologicky nevyhovujúce tašky z predaja a zákazníkom pri nákupoch ponúkať inú, ekologickejšiu alternatívu,“ informuje Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Ministerstvo životného prostredia SR