×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Najlepšie varené kolená a grilované kurence. Prečo Mokino zostáva srdcom Piešťan v pamäti tých, ktorí ho zažili


Foto: Najlepšie varené kolená a grilované kurence. Prečo Mokino zostáva srdcom Piešťan v pamäti tých, ktorí ho zažili Foto: Zdroj: FB/Nostalgické Piešťany

Piešťanci sa nedávno podelili o svoje spomienky na známy podnik Mokino, ktorý mal výrazné miesto v histórii miestnej gastronómie. Mokino, ktoré sa nachádzalo v centre Piešťan, bolo obľúbené miesto pre miestnych obyvateľov aj návštevníkov mesta. Lahôdky, ktoré boli známe predovšetkým svojou ponukou grilovaných kurčiat a varených kolien, získali obľubu pre svoju kvalitu a priateľskú atmosféru.

Zakladatelia Mokina sa snažili vytvoriť miesto, kde by sa ľudia mohli stretnúť, vychutnať si tradičné slovenské jedlá a stráviť príjemné chvíle. V období 80. rokov sa Mokino stalo synonymom pre kvalitné občerstvenie. Jeho jedinečné grilované kurčatá a varené kolená spolu s ďalšími pochúťkami ako pečené klobásy, sa stali miestnymi špecialitami, na ktoré sa s nostalgiou spomína dodnes.

Diskusia začala po príspevku pani Aleny na sociálnej sieti, kde zdieľala fotografiu z približne 80. rokov so slovami: „Najlepšie varené kolená, grilované kurence.“ Tento príspevok rozprúdil živú diskusiu medzi tými, ktorí zažili atmosféru a chutné pokrmy Mokina.


Zdroj: FB/zpiešťan.sk

Alexandra spomína na nezabudnuteľnú chuť kolena: „Na tú chuť toho kolena nikto z nás asi nezabudne.“ Pani Mária dodáva: „Také občerstvenie tu chýba. Vždy tam bývalo plno.“ Je jasné, že Mokino malo nielen výnimočné jedlo, ale aj atmosféru, ktorá priťahovala návštevníkov.

Katarína dodáva, že varené kolená mali takú povesť, že mnohí zaujímaví hostia sa kvôli nim zastavili v Piešťanoch. Pán Michal si zaspomínal na pečené klobásy a tiež kolená, ktoré si ako študenti veľmi cenili: „Ako chudobní študenti sme si dávali chlieb s tou klobásovou šťavou, ani neviem akú mali na to cenu, ale muselo to byť veľmi lacné, aby nám zostalo aj na pivko.“

Viacerí diskutujúci sa zhodli na tom, že by boli radi, keby v Piešťanoch existovalo niečo podobné aj dnes, hoci sa zdá, že záujem o takéto jedlo sa možno zmenil. Pani Mariana ešte dnes spomína na Mokino s láskou a dodáva, že stále cíti tú voňu, ktorá odtiaľ vychádzala.

Prečítajte si viac: