Polícia v Trnave upozorňuje seniorov na podvody: Za minulý týždeň občania nahlásili až 3 prípady


Foto: Polícia v Trnave upozorňuje seniorov na podvody: Za minulý týždeň občania nahlásili až 3 prípady Foto: ilustračná - pixabay.com

Polícia v Trnave opäť upozorňuje seniorov na ďalšie prípady podvodov, ktoré v poslednej dobe zaznamenali. Od  januára do uplynulého týždňa nahlásili občania na políciu 3 prípady, pri ktorých vyplatili falošným elektrikárom po 60 Eur.

V obedných hodinách sa na sídlisku Družba prihovoril neznámy muž 84-ročnej dôchodkyni. Tvrdil jej, že ide za niekým, a tak ho pani pustila do vchodu, pričom ju muž nasledoval až do jej bytu. Muž sa jej pýtal na rozvod elektriny, ističe, žiadal od nej faktúry za elektrinu, občiansky preukaz a tiež si vypýtal 60 Eur. Pani mu peniaze dala. Keď odišla do kuchyne, neznámy muž odišiel.

Ďalšie 2 podobné prípady sa tiež týkali falošných elektrikárov. Seniori vo veku 87 a 81 rokov sa nechali oklamať a vyplatili neznámym mužom po 60 Eur.

Minulý týždeň na polícii v Trnave nahlásili v jeden deň 3 prípady, pri ktorých sa pokúsil páchateľ telefonicky získať peniaze.


Falošný synovec žiadal 9 000 Eur na zaplatenie zálohy a chcel od 74 ročnej ženy, aby išla rýchlo pre peniaze do banky. Našťastie bola dôchodkyňa opatrná a celú situáciu si dôkladne preverila u skutočného synovca. Páchateľ ju už viac nekontaktoval.

78-ročnej Trnavčanke sa pri ďalšom prípade volajúci predstavil ako synovec Peter zo Žiliny. Tvrdil, že má problémy a potrebuje 9 000 Eur na zaplatenie zálohy. Na otázku koľko má doma pani peňazí mu žena neodpovedala a telefón odovzdala svojmu synovi. Páchateľ hovor ukončil.

V treťom prípade 71-ročná žena považovala neznámeho telefonujúceho za svojho kamaráta. Muž povedal, že má problémy v banke a potrebuje peniaze, lebo inak mu prepadne zábezpeka. Pani zobrala 7 500 Eur, ktoré mala doma a na križovatke ich mala odovzdať neznámej žene, ktorá tvrdila, že je jeho sekretárka. Našťastie sa dôchodkyňa rozhodla peniaze jej nedať.

„Ostražitosť a obozretnosť týmto seniorom ušetrila 13 500 Eur, ktoré sa páchateľ pokúsil od nich vylákať. Polícia apeluje na občanov, aby v prípade takéhoto konania neváhali ihneď kontaktovať policajnú linku 158,“ uvádza Martina Kredatusová, hovorkyňa KR PZ v Trnave. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ Trnava