Na nočnej oblohe môžeme pozorovať meteorický roj Lyridy, vrcholiť bude v nedeľu nadránom


Foto: Na nočnej oblohe môžeme pozorovať meteorický roj Lyridy, vrcholiť bude v nedeľu nadránom Foto: ilustračná - pixabay.com

Každoročný aprílový meteorický roj Lyridy bude vrcholiť práve tento víkend. Najväčšia pravdepodobnosť, že zazriete padajúce hviezdy je v nedeľu v noci, teste pred východom Slnka.

Najlepšie si úkazy na nočnej oblohe vychutnáte v miestach, kde nie je silné osvetlenie. Sledovaniu padajúcich hviezd počas víkendu je naklonené aj počasie, keďže má byť pomerne jasno.

Meteority ktoré v týchto dňoch môžeme vidieť sú v podstate úlomky kométy C/1861 G1 Tatcher, ktorá nesie pomenovanie po svojom objaviteľovi. Táto kométa sa periodicky vracia k Slnku každých 415 rokov. Najbližšie bude možné zo zeme vidieť túto kométu v roku 2276. Jej úlomky však na našej nočnej oblohe môžeme pozorovať každý rok v apríli.

Tento rok sa očakáva frekvencia padania meteoritov počas maxima cca. 10 až 20 za hodinu. 

Meteorický roj Lyridy sa začína vždy okolo 16. apríla a trvá zhruba do 23. apríla. Najväčšia frekvencia padania hviezd, alebo najhustejší roj meteoritov nastáva práve 22. apríla v noci. Tento rok to vychádza na obdobie po nedeľnej polnoci, prevažne tesne pred východom slnka. Padajúce hviezdy však môžete zazrieť aj dnes, či zajtra v noci, a dokonca aj v pondelok. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: www.astro.cz, earthsky.org