Lávka na Starohájskej by sa mohla zazelenať už budúcu jar, mesto pripravilo projekt na jej premenu


Foto: Lávka na Starohájskej by sa mohla zazelenať už budúcu jar, mesto pripravilo projekt na jej premenu Foto: Mesto Trnava

Mesto Trnava plánuje rozsiahlu premenu betónovej lávky na Starohájskej ulici. Chodcov by tak už o rok mohla potešiť príjemná zeleň, ktorou plánujú vytvoriť na lávke tieň a znížiť tak nepriaznivé vplyvy klimatických zmien. Mesto získalo na realizáciu projektu vyše 397 000 eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

„Pretože klíma v meste sa z roka na rok zhoršuje a lávka je dodnes najvyužívanejšou trasou, po ktorej prejdú denne tisícky ľudí, mestská samospráva ju vytipovala ako jeden z prvých priestorov, kde sa uskutočnia cielené úpravy na zmiernenie prehrievania v letných mesiacoch, zlepšenie hospodárenia s dažďovou vodou, ochranu pred exhalátmi a hlukom automobilovej dopravy,“ informoval hovorca mesta, Pavol Tomašovič.

Lávku plánovali prerobiť už dávnejšie, no pri technickej kontrole zistili rozsiahle poruchy spôsobené dlhoročným zatekaním dažďovej vody. Lávka tak prešla výraznou rekonštrukciou, ktorá predĺžila jej životnosť a ktorú financovalo mesto zo svojho rozpočtu sumou 250 000 eur.

Mesto za ten čas vypracovalo nový projekt s názvom Ozelenenie a tienenie lávky na Starohásjskej ulici v rámci projektu Mestá odolné na dopady zmeny klímy. S vypracovaným projektom sa uchádzali o finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu vo výške 397 530 eur. Celková predpokladaná suma na realizáciu projektu je 467 683 eur, rozdiel bude uhradený z rozpočtu mesta.

Betónová lávka tak získa nový krajší vzhľad a premení sa na príjemnú prechádzkovú trasu. Okrem zelene pribudnú aj lavičky, ktoré zatienia popínavé rastliny v kombinácii s tieniacimi konštrukciami osadenými na južnej strane lávky, aby zachytili maximum slnečného žiarenia.

Tienenie vytvoria pomocou popínavej rastliny pohánkovec čínsky, ktorý dokáže narásť za štyri roky do výšky 12 metrov, dobre znáša sucho a slnko, znečistené ovzdušie aj chudobnejšiu pôdu a od mája ho zdobia bohaté, aj pol metra dlhé strapce bielych kvetov.


Betónové pilóty lávky obrastie pavinič päťlistý. Keď popínavky pokryjú celú konštrukciu, vytvoria až 1 600 m2 vertikálnej zelene, ktorá dokáže znížiť teplotu ovzdušia až o päť stupňov Celzia, tlmiť hluk a zachytávať prachové mikročastice. 

„Do nádob na lávke majú byť vysadené viackmenné javory menších rozmerov a na bielo kvitnúce muchovníky. Podsadené budú kvitnúcimi kríkmi, trvalkami a okrasnými trávami. Jarný efekt vytvoria kvety cibuľovín, v lete sa prejavia najmä ruže a ľubovníky, na jeseň preberú štafetu okrasné trávy, v zime zimozeleň väčšia a jazmín nahokvetý. Do dvoch nádob pri stene polikliniky budú vysadené ďalšie popínavé rastliny,“ dopĺňa hovorca mesta Trnava.

Mesto plánuje revitalizovať aj zeleň popri ceste pod lávkou. Upravia ich tak aby absorbovali dažďovú vodu stekajúcu z chodníkov. Pribudne tu tiež 6 odrastených briez a výsadba trvaliek.

Samospráva mesta pripravuje verejné obstarávanie na dodávateľa prác. V prípade, že bude toto obstarávanie úspešné, práce sa môžu začať už v októbri tohto roka. Ukončené by tak mohli byť na budúcu jar. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Trnava