V Kamennom mlyne vytvorili nový náučný chodník, ktorý spestrí aj bežnú prechádzku


Foto: V Kamennom mlyne vytvorili nový náučný chodník, ktorý spestrí aj bežnú prechádzku
Galéria: 6 fotiek
Foto: Mesto Trnava

Kamenný mlyn má nový náučný chodník, ktorý jeho návštevníkom pripomenie a vysetlí dôležitosť rovnováhy ekosystémov. Okrem oddychu tak v obľúbenej oblasti načerpáte aj nové vedomosti.

„Po typických ekosystémoch Kamenného mlynu – lužnom lese, mokradi, pôde a lúke sprevádza návštevníkov šesť informačných tabúľ. Tamojšie druhy rastlín a živočíchov sú podľa výskytu v ročných obdobiach spracované aj vo forme tzv. fenologického kalendára,“ informovalo mesto Trnava.

Unikátny náučný chodník spríjemní aj bežnú prechádzku

Obvyklú turistickú trasu vďaka zaujímavým informačným tabuliam zmenila Mestská samospáva v spoupráci s Pedagogickou fakutou Trnavskej univerzity na náučný chodník, ktorý je prvým svojho druhu na Slovensku.

„Rekreačná oblasť Kamenný mlyn je súčasťou ochranného pásma Chráneného areálu Trnavské rybníky v treťom stupni ochrany prírody. Samotný Chránený areál Trnavské rybníky je zahrnutý vo štvrtom stupni, piaty stupeň ochrany prírody je najprísnejší. Laickí návštevníci si napriek tomu zväčša neuvedomujú, aké dôležité je zachovanie rovnováhy živých a neživých zložiek ekosystémov, a prečo na ne pôsobia niektoré zásahy ľudskej činnosti ničivo,“ doplnilo mesto.


Skvelý nápad ako spríjemniť učenie deťom

Texty na náučných tabuliach návštevníkom jednoducho a atraktívne vysvetľujú, čo to vlastne ekosystém je a akú dôležitú úlohu v prírode zastáva. Vďaka tomu je náučný chodník viac než vhodný aj pre deti či študentov, ktorých môžu učitelia vziať aj na takúto netradičnú hodinu prírodopisu.

Pre učiteľov sú určené metodické materiály pod QR kódmi na jednotlivých zastaveniach náučného chodníka, s ktorými môžu pracovať priamo v prírodnom prostredí.

A keďže sa informačné tabule nachádzajú priamo v prírode, deti si môžu teoretické poznatky overiť aj v praxi. Možno sa im na vlastné oči podarí vidieť aj niektoré zo vzácnych druhov hmyzu, či zvierat.

Pri rybníku psdaila samospráva mesta aj nové móla, ktoré môžu záujemcovia využiť na pozorovanie vodných živočíchov a vtáctva.

 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Trnava