• 9. jún 2025 o 13:10

Samozber jahôd na Záhorí nahradil unikátny zber ruží, ľudia ich zbierajú na výrobu džemu, kozmetiky aj soli do kúpeľa

Nezvyčajný samozber na Záhorí: Jahody nahradili ruže

Foto: Samozber jahôd na Záhorí nahradil unikátny zber ruží, ľudia ich zbierajú na výrobu džemu, kozmetiky aj soli do kúpeľa
Foto: Canva

Okolie Bratislavy je známe levanduľovými či jahodovými poliami a pravidelne sa v týchto končinách uskutočňuje aj samozber jabĺk. Tentoraz však Záhorie návštevníkov prekvapuje niečím netradičným, o čom mnohí počujú prvý raz.

Ide o samozber ruží.   V rekreačnej oblasti Rudava, pri obci Malé Leváre, vzniklo miesto, kde si môžete natrhať ruže vlastnoručne a doma ich použiť na rôzne účely.

„V rekreačnej oblasti Rudava, pri obci Malé Leváre, sa začalo výnimočné obdobie kvitnutia vzácnej ruže stolistej. V týchto dňoch otvára Levanduland, rodinná farma známa najmä pestovaním bio levandule, svoje brány aj milovníkom ruží. Vzácne bio kvety ruže stolistej si verejnosť môže prísť vlastnoručne nazbierať počas samozberu, ktorý prebieha v niekoľkých termínoch od konca mája do začiatku júna,“ píšu na webovej stránke.

Dobrú skúsenosť so samozberom mali aj návštevníci. Tí si ruže zbierali na rôzne účely. „Zbieram ružové lupene na sirup, do malinovky alebo na čaj. Je to veľmi fajn, majú to radi všetci z rodiny,“ povedala pre STVR jedna z návštevníčok. Ďalšia skupina si ruže najskôr len fotila, no nakoniec im neodolali„Najprv sme si mysleli, že nebudeme zbierať, a teraz zbierame o dušu. Už rozmýšľame o čaji alebo pleťovej vode,“ smiala sa ďalšia žena.

Na farme pestujú najmä ružu stolistú, odrodu, ktorá je známa nielen krásou, ale aj svojimi účinkami – využíva sa v potravinárstve aj v kozmetike.

Zber trvá veľmi krátko, platiť sa dá aj kartou

Na zber ruží je čas len veľmi krátky. Ruže totiž rýchlo opadávajú a rozkvitajú len niečo vyše dvoch týždňov

„Obdobie kvitnutia ruže stolistej je krátke a kvety rozkvitajú postupne. Práve preto je samozber rozložený do viacerých dní, podľa vývoja počasia a stavu porastu,“ píšu majitelia na sociálnej sieti. Z predošlých príspevkov vyplýva, že samozber prebieha vždy v čase od 10:00 do 17:00 a o presných termínoch budú ľudí vopred informovať. 

Dodávajú, že vstup do areálu je zdarma a zber ruží sa platí vo výške 2,50 eur za 100 gramov. Organizátori poskytujú papierové vrecká na zber, no návštevníci si môžu priniesť aj vlastný košík.

Výhodou je, že platba je možná aj kartou a parkovanie je zabezpečené priamo pri mieste. Areál je bezbariérový a zvieratá sú vítané, samozrejme na vôdzke. Na záver dodávajú, že nožnice potrebovať nebudete, pretože vás zamestnanci ochotne naučia, ako ručne a šetrne viete kvety nazbierať aj bez nich.  


Sirup, čaj aj soľ do kúpeľa

Ak sa do samozberu pustíte aj vy, nemusíte končiť len pri čaji. Okrem sirupov, soli do kúpeľa či džemov môžete vyskúšať aj domácu pleťovú vodu. Ako na to?   

Ružová pleťová voda (hydrolát) – Na výrobu domácej ružovej vody (hydrolátu) nalejte do veľkého hrnca hrnček vody a hrsť čerstvých ružových lupeňov. Doprostred vložte menšiu misku (nesmie sa ponoriť) a hrniec zakryte obrátenou pokrievkou – tak, aby sa para z lupeňov zrážala a kvapkala do misky. Varte na miernom ohni asi 30 minút. Ružová voda, ktorá sa nazbiera v miske, je hotový hydrolát. Po vychladnutí ju uchovávajte v chladničke.

Domáci ružový sirup alebo čaj – Lupene sa dajú lúhovať v horúcej vode na prípravu aromatického čaju, alebo z nich uvariť sladký sirup, ktorý sa hodí do limonád, dezertov aj koktailov.

Ružový cukor alebo soľ do kúpeľa – Sušené lupene môžete premiešať s cukrom na dochutenie čaju či koláčov, alebo ich pridajte do hrubej morskej soli na relaxačný kúpeľ s jemnou vôňou.

A ako na džem? Jednoducho. Čisté ružové lupene krátko povaríte vo vode, pridáte cukor a trochu citrónovej šťavy. Zmes varíte, kým zhustne do želanej konzistencie, potom ju môžete podľa chuti rozmixovať na jemnejšiu textúru. Hotový džem nalejete do sterilizovaných pohárov, dobre uzavriete a necháte vychladnúť. 




Najnovšie v Trnavskom kraji

Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie zo zahraničia