Trnavu môžu opäť potrápiť silné búrky a výdatné dažde, SHMÚ vydal výstrahu 1. stupňa pre celý kraj


Foto: Trnavu môžu opäť potrápiť silné búrky a výdatné dažde, SHMÚ vydal výstrahu 1. stupňa pre celý kraj Foto: ilustračná - pixabay.com

Hoci sa dnes v porovnaní s predchádzajúcimi dňami na väčšine územia výrazne ochladilo, meteorológovia stále varujú pred silnými búrkami. Nad našim územím sa totiž vlní studený front, ktorý môže spôsobiť tvorbu búrok.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na dnes výstrahu 1. stupňa pred búrkami pre celú oblasť Trnavského samosprávneho kraja.

„V okrese Trnava sa OJEDINELE očakáva výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 - 23 m/s (65 - 85 km/h),“ uvádza SHMÚ.  

Meteorológovia tiež upozorňujú, že silné dažde môžu spôsobiť dočasné zmeny hladiny vodných tokov. Prívalové dažde môžu spôsobiť aj návalové stekanie vody zo svahov, zatápanie pivníc, podchodov a podjazdov.


Výstraha platí pre všetky okresy kraja, teda pre Dunajskú Stredu, Galantu, Hlohovec, Piešťany, Senicu, Skalicu a Trnavu.

Podľa portálu imemeto.sk sa zatiaľ výrazné búrky tvoria prevažne v oblasti severného Slovenska a popoludní až večer by mali zasiahnuť aj južnejšie oblasti. Pozor si treba však dávať na celom území krajiny.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SHMÚ, imeteo.sk