Skalica je známa nielen svojou históriou a malebným prostredím, ale aj tradičnou výrobou trdelníkov. Čerstvo upečené trdelníky so zlatistou chrumkavou kôrkou lákajú návštevníkov z blízka i ďaleka. Táto pochúťka, pripravovaná podľa tradičných receptúr, je často spájaná s podujatiami a jarmokmi, kde si ju môžu vychutnať nielen domáci, ale aj turisti, ktorí si Skalicu spoja s jej typickou vôňou a chuťou.
Na sociálnej sieti sa v tejto súvislosti objavil príspevok Jozefa, ktorý návštevníkom a turistom Skalice odkázal, že trdelník si teraz môžu kúpiť už aj v Lidli a nielen od miestnych podnikateľov, ktorí ho predávajú v malých stánkoch či “cez plot”.
„Keby niekedy ešte turisti hundrali, že sa v Skalici nedá kúpiť trdelník, iba v búde pri Tescu či od tety cez plot, tak v Lidli nájdu každý deň čerstvý ručne robený za 2,50 a chutí lepšej ako ten akože originál,“ napísal.
Príspevok vyvolal búrlivú diskusiu, v ktorej Skaličania nešetrili kritikou. Mnohí sa postavili na obranu tradičného Skalického trdelníka a zdôraznili, že výrobky z obchodného reťazca nemajú s pravým trdelníkom nič spoločné a už vôbec nie sú také dobré, ako tie pravé skalické.
„Ibaže to nie je Skalicky trdelník,“ píše Marek. „Má veľmi ďaleko od originálu,“ uviedla Kristína, ku ktorej sa pridala aj Iveta: „Tak to určite nie, asi ste nejedli originál.“
Niektorí diskutujúci zdôraznili, že pravý Skalický trdelník je výsledkom precíznej remeselnej práce a jeho jedinečná chuť a kvalita sa nedá porovnať s priemyselne vyrábanými produktmi. „Vyzerá presne tak ako x-škoricových a s ostatnými príchuťami, ale nie ako skalický!“ komentovala Alena. „Skalický je iba jeden, všetko ostatné je šuvix,“ uviedol Miroslav.
„Nie som Skaličanka ale na trdelník nedám dopustiť. Kto áno, neskúsil a nevie o čo prišiel. Ešte som v Lidli nevidela trdelník, ale určite by som ho nekúpila, to je šuvix,“ dodala Helena.