V trnavskej nemocnici platí zákaz návštev. S chrípkou bojujú aj desiatky škôl


Foto: V trnavskej nemocnici platí zákaz návštev. S chrípkou bojujú aj desiatky škôl Foto: Unsplash

Fakultná nemocnica v Trnave ohlásila na onkologickom oddelení dočasný zákaz návštev. Dôvodom je zvýšený výskyt respiračných ochorení. Zákaz platí aj na geriatrickom oddelení, klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny, oddelení pneumológie a ftizeológie, urologickej klinike, neurologickej klinike, chirurgickej klinike, klinike vnútorného lekárstva a oddelení kardiológie.

„Pacientom, ktorí prichádzajú na ambulantné vyšetrenie, sa odporúča prekryť horné dýchacie cesty prostredníctvom rúška alebo respirátora. Je však na každom pacientovi, ako sa bude chrániť. Zákaz návštev bude trvať do odvolania, pokiaľ sa zníži percento respiračných ochorení v populácii,“ informoval hovorca nemocnice Matej Martovič.

Posledný januárový týždeň registruje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky celkovo 63 101 akútnych respiračných ochorení. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 23,1 %.

Chrípkové prázdniny v Trnavskom samosprávnom kraji avizovalo 21 materských škôl a desať základných škôl. Stredné školy zatiaľ prerušenie výučby nenahlásili. Z dát Úradu verejného zdravotníctva vyplýva, že najväčšia chorobnosť bola zaznamenaná medzi pacientmi vo veku od 0 do 5 rokov. Akútne respiračné ochorenia sa všeobecne najviac šírili medzi pacientmi do 19 rokov.





Jednou zo škôl, ktorá zatiaľ vyučovanie neprerušila, je Základná škola s materskou školou na Atómovej ulici v Trnave. „Minulý týždeň sme mali vyššiu chorobnosť, stále však bola pod 30 %, neprítomných bolo aj veľa vyučujúcich. Situácia bola kritická najmä v školskom klube detí. Tento týždeň sa situácia zlepšila,“ informovala redakciu riaditeľka Barbora Beňadiková s tým, že zatvorenie školy zatiaľ neplánujú.


Prerušenie vyučovania dnes oznámila aj Základná škola s materskou školou Gbely. „Z dôvodu vysokej chorobností detí v materskej škole prerušuje prevádzku celej materskej školy od utorka 6.2.2024 do piatku 9.2.2024,“ informuje mesto na svojom webe. Prevádzka bude obnovená v pondelok 12.2.2024. Z rovnakého dôvodu je zrušený aj plánovaný víkendový karneval.

Stredná športová škola Jozefa Herdu a Gymnázium chrípkové prázdniny zatiaľ neplánuje. „V súčasnosti neevidujeme v našej škole chorobnosť na respiračné a chrípkové ochorenia v takej miere, aby sme museli zvažovať tzv. chrípkové prázdniny. Fungujeme v štandardnom režime,“  informoval jej riaditeľ Peter Toman.

„Momentálne neuvažujeme o chrípkových prázdninách. V dnešný deň nebolo v škole 8% žiakov z celkového počtu. Absencia v triedach sa pohybuje od 0%-17%,“ informovala Jana Kuracinová riaditeľka Gymnázia Angely Merici

Čo je chrípková epidémia a ako proti nej bojovať?

„Vo všeobecnosti hovoríme o epidémii vtedy, ak ide o nahromadenie viacerých alebo mnohých ochorení vyvolaných v pomerne krátkom čase na ohraničenom mieste tým istým pôvodcom nákazy. Podľa geografického šírenia sa rozoznávajú lokálne, okresné, krajské či celoštátne epidémie. Chrípka má tendenciu prerásť do epidémie zväčša na prelome januára a februára,“ informuje Úrad verejného zdravotníctva.

Zároveň dodáva, že šírenie chrípky nezastaví ani mráz. Vírus dokonca prežíva na odeve, papieri, vreckovkách 8 až 12 hodín. Na hladkých povrchoch je to 24 až 48 hodín.

„Ochorenie by sa v žiadnom prípade nemalo prechodiť, je potrebné ho vyležať,“ upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva. Liečba chrípky spočíva v zmierňovaní príznakov podávaním liekov na zníženie telesnej teploty, proti kašľu, bolesti hlavy, proti zápalu dýchacích ciest. Keďže ide o vírusové ochorenie, nelieči sa antibiotikami.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu