VIDEO: V Trnave bola jedna z prvých prezidentských debát. Medzi študentmi sa ukázal aj Igor Matovič


Foto: VIDEO: V Trnave bola jedna z prvých prezidentských debát. Medzi študentmi sa ukázal aj Igor Matovič
Galéria: 14 fotiek
Foto: Trnavak.sk/Bernadetta Čaranová

Na pôde Univerzity sv. Cyrila a Metoda sa v utorok uskutočnila jedna z prvých diskusií prezidentských kandidátov. Pozvanie prijali aj dvaja kandidáti z Trnavského kraja, líder Aliancie Krisztián Forró a poslanec parlamentu a predseda hnutia Slovensko Igor Matovič. Okrem nich pozvanie prijali Patrik Dubovský, Marián Kotleba, Ján Kubiš a Milan Náhlik. Debatu moderoval politológ Jozef Lenč. Štefan Harabin sa diskusie na poslednú chvíľu nezúčastnil.


Každý z kandidátov mal na svoje odpovede celkovo 12 minút, čas im merali členova Študentskej rady UCM. „Chcel som Pellegriniho trošku trollovať (robiť si z neho žarty, pozn. red),“ odpovedá Igor Matovič sarkasticky na prvú otázku, prečo sa rozhodol kandidovať. Predseda parlamentu sa mu podľa neho v diskusii vyhýba. Líder hnutia Slovensko v diskusii zopakoval, že sa prezidentom reálne stať neplánuje. Jeho cieľ je prilákať voličov k prvému kolu, aby mal Ivan Korčok väčšie šance v tom druhom. 

Výsledok na úrovni plnotučného mlieka

Igor Matovič tiež povedal, aký volebný výsledok očakáva. Tvrdí, že bude niekde na úrovni plnotučného a polotučného mlieka, teda medzi 1,5 až 3,5 % hlasov.

Líder Aliancie Krisztián Forró, ktorý v Trnavskom samosprávnom kraji tiež pôsobí ako župný poslanec, hovorí skôr o symbolickej rovine svojej kandidatúry. „Prvá maďarská univerzita bola, mimochodom, založená práve v Trnave. Tieto prezidentské voľby ale nie sú o mne, ale ide o moju komunitu, aby sme sa ukázali, prečo sme tu,“ tvrdí.


Otázky mali možnosť klásť aj študenti. Cez aplikáciu Slido sa kandidátov pýtali aj na to, koho, okrem seba, by volili v prezidentských voľbách. Prekvapivá odpoveď zaznela od historika Patrika Dubovského, ktorý kandiduje vďaka poslaneckým podpisom Matovičovej koalície. „Volil by som Ivana Korčoka, sľúbil som to kamarátke,“ priznal otvorene.

Líder hnutia Slovensko pokračoval v žartoch ďalej. „Ak by bol prezidentom pán Kubiš, mali by sme prezidenta s krásnym zvonivým hlasom. Ak by bol prezidentom pán Forró, to by bol iný fór. Mali by sme prezidenta maďarskej národnosti, ktorý by hovoril krajšou slovenčinou ako predseda Slovenskej národnej strany,“ utrúsil Igor Matovič na adresu Andreja Danka, ktorý za prezidenta kandiduje tiež. Diskusie sa však nezúčastnil.

Študentov tiež zaujímalo, kam by sa prezidentskí kandidáti po zvolení vybrali na svoju prvú zahraničnú cestu. Kým väčšina z nich by tradične ako prvú navštívila Českú republiku, Patrik Dubovský opäť prekvapil. Tvrdí, že by najprv išiel na Ukrajinu.

Kandidáti Marián Kotleba a Milan Náhlik sa zhodli, že by po návšteve Česka a Maďarska ich kroky smerovali aj do Ruskej federácie. Padli aj viaceré návrhy k tomu, aké kompetencie by mal prezident mať. Podľa Krisztiána Forróa by mal mať možnosť predložiť parlamentu návrhy zmien zákonov. Igor Matovič zas hovorí o zrušení práva udeliť amnestiu. „Niektoré kompetencie by som prezidentovi ubral, napríklad udeľovanie amnestií. Nie je dobré, aby bol prezident korektor a rozhodoval, komu milosť dá a komu nie,“ tvrdí.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu