Šesť rokov po Kuciakovej vražde vznikne vo Veľkej Mači pamätník. Postavia tam naklonenú záhradu


Foto: Šesť rokov po Kuciakovej vražde vznikne vo Veľkej Mači pamätník. Postavia tam naklonenú záhradu
Galéria: 3 fotky
Foto: Facebook/Jozef Viskupič

Od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej ubehlo šesť rokov. Na pozemku vo Veľkej Mači, kde pôvodne stál Kuciakov dom, má teraz vzniknúť Pamätník slobody slova. Trnavská župa sa v spolupráci s rodičmi Jána a Martiny rozhodla vybudovať pietne miesto. Výtvarno-architektonickú súťaž vyhlásila ešte v roku 2021. Zvíťazil návrh Benjamína Brádňanského, Víta Haladu a Martina Piačeka s názvom Záhrada. 

Galéria: 3 fotky

Predsedníčka poroty a rektorka Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave Bohunka Koklesová uviedla, že víťazný návrh pracuje s celou hmotou pozemku v podobe naklonenej roviny. „Na jednej strane ide o stav vychýlenia, nerovnováhy symbolizujúcej spoločenský obrat po tragickej udalosti. Na strane druhej horizont definovaný vrchnou líniou pozemku predstavuje budúcnosť slobodnej a demokratickej krajiny. Ide o silné architektonicko-výtvarné gesto, ktoré rešpektuje okolitú zástavbu, ale súčasne prekvapuje mimoriadnym priestorovým riešením,“ skonštatovala.

To, kedy sa výstavba začne, prezradil trnavský župan Jozef Viskupič„Na žiadosť pozostalých boli minulý rok zrealizované búracie práce objektov na pozemku, kde pietne miesto vznikne. So stavebnými prácami začneme po vydaní stavebného povolenia a po verejnom obstarávaní, pravdepodobne tento rok,“ uviedol.


Galéria: 3 fotky

Portál MY Trnava upozornil na to, že s pamiatkou sa spája aj nedôstojný spor. Keď z pozemku zmizla pôvodná brána s nápisom „Láska je silnejšia ako zlomoc“, na pozemku pribudli nové odkazy spolu s dreveným krížom. Postavil ho tam kontroverzný aktivista Július Kovács alias youtuber Modrý zajačik. 

Na plote domu tiež vytvoril červený nápis „Tu boli zavraždení Ján Kuciak a Martina Kušnírová“. Povolenie od rodiny na to vraj nemal. Potvrdil to pre MY Trnava novinár Miloš Majko, ktorý sa na to pýtal otca zavraždeného novinára. 

„Trnavský samosprávny kraj má predmetný pozemok v dlhodobom prenájme a eviduje aktivitu tzv. Modrého zajačika. Riešenie predmetnej situácie je v rukách kompetentných orgánov,“ informovala Natália Petkáčová z odboru komunikácie Trnavského samosprávneho kraja.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu