Veľký objav v Senici. Archeológovia našli ostatky vojaka Tretej ríše


Foto: Veľký objav v Senici. Archeológovia našli ostatky vojaka Tretej ríše
Galéria: 8 fotiek
Foto: Facebook/Pamiatkový ústav SR

Ešte v druhej polovici minulého roka našli archeológovia v Senici, medzi mestskými časťami Sotina a Kunov, ľudské kosti z druhej svetovej vojny. Tento výskum je veľmi významný, keďže je z hľadiska nálezov najbohatší v Trnavskom kraji. Šéfuje mu Róbert Ölvecky zo súkromnej archeologickej spoločnosti Pamarch.

Galéria: 8 fotiek

„Telo vojaka bolo na poli uložené v plytkej jame vo vystretej polohe, na chrbte. V páse bolo mierne ohnuté, ľavá ruka bola ohnutá v lakti a od lakťa nižšie uložená v polohe mimo tela. Lebku a pravú ruku narušil bager, oblasť panvy bola dávnejšie poškodená, pravdepodobne pri orbe. Z nájdených predmetov vyplýva, že išlo o príslušníka ozbrojených síl Tretej ríše,“ uvádza Pamiatkový ústav SR a zároveň dodáva, že nemuselo ísť o Nemca. V nemeckej armáde totiž slúžili aj vojaci iných európskych národov, dokonca aj Slováci.

V čase smrti mal vojak podľa archeológov 35 rokov a na bojisku padol buď 7. alebo 8. apríla 1945. O deň neskôr boli zo Senica a Sonity vojská Tretej ríše a Maďarského kráľovstva vytlačené. „Možné je dokonca aj to, že ho pochoval ešte donedávna žijúci miestny pamätník,“ dodáva ústav. Na stavbe sa tiež našli aj dve časti zákopového systému so streleckými postaveniami, pričom jedna ich časť narušila starší praveký objekt. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu