Trnavčanka Emília získala cenu nadácie Tatry banky. Jej diela o rómskom holokauste vás chytia za srdce


Foto: Trnavčanka Emília získala cenu nadácie Tatry banky. Jej diela o rómskom holokauste vás chytia za srdce Foto: Youtube/Tatra banka

Trnavská vizuálna umelkyňa Emília Rigová získala cenu nadácie Tatra banky. Zvíťazila v kategórii výtvarného umenia so svojou výstavou Nane oda lavutaris / Who will play for me?, ktorá bola prezentovaná vo viedenskom Mumoku (Múzeu moderného umenia) do marca minulého roka. Počas leta ste si jej diela mohli pozrieť aj priamo v Trnave, v Synagóge - Centre súčasného umenia, s názvom Untitled.


Emília študovala sochárstvo v Banskej Bystrici, kde aktuálne stále pôsobí ako vedecko-výskumná pracovníčka na Akadémii umení. Výraznejšie sa však presadila v multimediálnych rámcoch súčasného umenia. Jej diela odrážajú jej vlastnú identitu vzdelanej ženy, Rómky, feministky. Emília pracuje s motívom kolektívnej pamäte a vo svojich dielach odkazuje na rómsky holokaust.



„Hľadala som staré, tradičné rómske piesne, ktoré by odkazovali k rómskemu holokaustu,“ vysvetľuje pre nadáciu Tatra banka. Priamo počas prvej vernisáže boli noty týchto piesní tesané do kameňa, zatiaľ čo ich hrala živá hudba. „Tak, ako ten notový záznam je pre rómsku kultúru nefunkčný, tak aj tie dobové záznamy nemajú šancu postihnúť to, o čom rómske etnikum bolo alebo je,“ tvrdí Emília.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu