Zakladateľ projektu HAKA oznámil šokujúcu správu. Slovákom už nepomôže hľadať autá. Čo sa stalo?


Foto: Zakladateľ projektu HAKA oznámil šokujúcu správu. Slovákom už nepomôže hľadať autá. Čo sa stalo?

Keď v roku 2016 zakladal Štefan Farkaš skupinu na pomoc ľuďom, ktorým ukradli automobil, alebo sa stali obeťou inej trestnej činnosti netušil, že si čoskoro získa takú obrovskú popularitu. Vďaka projektu HAKA sa podarilo nájsť 416 ukradnutých áut a 1950 nevrátených vozidiel.  Okrem toho sa rozrastajúcej sa skupine podarilo vyriešiť množstvo inej trestnej činnosti.

Hľadanie kradnutých áut sa rozrástlo o pátranie po nezvestných osobách. Aj táto skupina sa čoskoro rozrástla na sto tisíc členov. „Skupinu som odovzdal zadarmo organizácii, ktorá v našej činnosti pokračuje namiesto nás. Skupinu na odhaľovanie podvodníkov som zrušil dnes. V tejto práci by nikto nepokračoval. Keby áno, chcel by som vidieť blázna, ktorý by kvôli pomoci iným chodil na políciu, aby vysvetľoval všetko, za čo podvodníci podávajú trestné oznámenia, alebo kto by riskoval svoj život alebo majetok. Táto skupina je dosť nebezpečná pre bežného občana, ktorý by takto chcel ľuďom pomáhať. Toto riskovať nebudem,“ vysvetlil Štefan Farkaš.

Po 7. rokoch prišiel ale nečakaný zvrat. „Skupina na pátranie po ukradnutých bicykloch a autách bude fungovať do konca roka. Chcel by som dokopať 8 rokov činnosti a 300 000 členov skupiny. Za dobu, čo tu pre vás sme, sa nám podaril kus obrovskej roboty,“ pokračoval Š. Farkaš. 


Zároveň vyvracia všetky fámy, že vďaka tomuto úspešnému projektu, ktorý pomohol mnohým ľuďom na celom Slovensku, zbohatol. Ako doplnil, fungovali absolútne zadarmo. „Nič nemáme nahrabané. Za vyše 7 rokov sme nikdy neprijali 2 percentá dane, štátne dotácie ani euro dotácie. Nebolo na čom ,nahrabať ani zarobiť’. Pomohli sme nie stovkám ľuďom, ale tisícom,“ zdôraznil Štefan Farkaš.

„Odmakali sme si to tu, poďakujeme si a ideme žiť normálne životy. Potrebujem sa postarať teraz v prvom rade o seba a moju rodinu. Roman má tiež chorú dcéru a tiež musí lietať okolo rodiny. HAKA funguje do konca roka, teda posledné dve hlavné skupiny. Báť sa nemusíte. To, že HAKA končí nie je koniec sveta. Možno niečo podobné niekto ešte založí, a keď nie, je tu polícia a prokurátor. HAKA vždy iba pomáhala. Nenahrádzame všetky tieto štátne zložky. Mám vás rád a prosím odpustite, že už nemáme možnosť časovú ani rodinnú pokračovať,“ úprimne sa vyznal Š. Farkaš.

„Neodvažujem sa nikomu skupinu podarovať. Nie je to sranda pokračovať v tejto robote. Verte, že je to o držku. Nehľadiac na to, že udržať všetko stojí brutál veľa času a aj peňazí. HAKA mala vždy cieľ robiť zadarmo a slúžiť občanom. To sme urobili. Prosím, nechcite po mne, aby som projekt len tak niekomu odovzdal a niekto si urobil z toho dojnú kravu. Pokiaľ niekto chce pokračovať, vie ako a môže začať,“ ozrejmil Štefan Farkaš a na záver dodal, že aplikácia bude pokračovať ďalej, takže kontrolovať a nahlasovať polícii bude možné aj po skončení projektu HAKA .


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu