Špekulanti z južného Slovenska našli spôsob, ako obísť zálohový systém


Foto: Špekulanti z južného Slovenska našli spôsob, ako obísť zálohový systém Foto: Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky

Slovenskí podnikatelia čelia problému so zálohovanými obalmi. Podľa informácií RTVS skupina špekulantov z južného Slovenska našla prefíkaný spôsob, ako zarobiť na obaloch z nápojov. Preskočili jeden z dôležitých krokov - zaregistrovanie obalov do systému zálohovania. Problém odhalili pracovníci Slovenskej obchodnej inšpekcie, pričom skontrolovali 147 obchodov v 73 obciach.

Už v druhej polovici minulého roka mal Správca zálohového systému pocit, že sa vracia oveľa viac nápojových obalov, než je v skutočnosti u nás zaregistrovaných. K situácii dochádzalo najmä v menších obchodoch v obciach na južnom Slovensku. Na podozrivú aktivitu upozornil SOI.

„Zistilo sa, že naozaj veľa podnikateľov prepravuje tovar rovno z Maďarska. Nápoje, ktoré potom nie sú označené, nie sú ani zaregistrované,“ uviedla ústredná riaditeľka SOI Nadežda Machútová.

Niektorí zahraniční výrobcovia nápojov používajú rovnaké etikety pre viaceré krajiny. Ide o jeden z dôvodov, prečo napríklad na nápojoch od maďarských výrobcov je etiketa s označením „zálohované“, hoci v danej krajine zálohovanie nápojových obalov zatiaľ nefunguje.

V prípade, že podnikateľ nápoje s takýmto obalom dovezie na Slovensko a chce ich ďalej predávať, musí ho zaregistrovať v systéme. Špekulanti však tak neurobili, pričom zálohu za obal, ktorú vyúčtovali zákazníkovi, si nechali.


„Výrobcovia nápojových obalov musia v systéme chýbajúce peniaze zaplatiť. Tým pádom doplácajú poctiví,“ približuje danú problematiku projektový manažér Roman Šterbák pôsobiaci v Slovenskom združení pre značkové výrobky.

„Pre spotrebiteľa to nie je problém, pretože on ten obal vie vrátiť. To je problém pre nás a pre výrobcov, pretože nám sa vracajú obaly, na ktoré sme nedostali zálohu, nebola nám vyplatená na začiatku,“ dodal riaditeľ Správcu zálohového systému Marián Áč.

Podľa Machútovej rukami SOI prešlo vyše 26 300 kusov balení, pričom viac ako dve tretiny neboli registrované a zálohované. Zároveň sa odhalili obaly, ktoré boli nelegálne polepené čiarovými kódmi s písmenom Z a slovom zálohované.

V súvislosti s danou situáciou Správca zálohového systému podal viacero trestných oznámení. Kontroly budú naďalej pokračovať.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu