Na Slovensko príde nebezpečný sršeň. Ochranári pred ním varujú


Foto: Na Slovensko príde nebezpečný sršeň. Ochranári pred ním varujú Foto: pixabay.com

Výskyt sršňa ázijského sa v roku 2023 potvrdil už aj v Maďarsku a Českej republike, podľa ochranárov je preto vysoko pravdepodobné, že sa v najbližšom čase objaví aj na území Slovenska.

Predstavuje hrozbu

Ide o invázny druh, ktorý prudko zvyšuje svoju populáciu a rýchlo sa šíri. Do Európy sa pravdepodobne dostal prostredníctvom lodnej dopravy a prvýkrát ho spozorovali vo Francúzsku.

Sršeň ázijský (Vespa velutina nigrithorax) predstavuje hrozbu pre opeľovače, včelárov aj ovocinárov. Tento druh sršňa totiž napáda včely a menší hmyz a živí sa nimi. Požiera i ovocie, čím ho znehodnocuje. V neposlednom rade musia byť obozretní aj alergici, pre ktorých jeho uštipnutie tiež predstavuje potenciálnu hrozbu. 

Od ostatných druhov sa líši

Sršeň ázijský sa od ostatných európskych druhov líši sfarbením aj veľkosťou. Je o niečo menší, nohy má výrazne žlté a sfarbenie na hlave a hrudi je prevažne čierne. Na brušku má široký oranžový pás.

„Zaujímavosťou je, že stavia dve hniezda – jedno jarné menšie si stavia prezimovaná kráľovná a keď vychová dostatok robotníc, tak si postavia druhé, ktoré sa rýchlo rozrastá a je oveľa väčšie. Poznávacím znamením je vchod z boku, keďže náš sršeň má vchod do hniezda zdola,“ vysvetlila vedúca oddelenia zoológie Ivana Havranová.


Ochranári prosia ľudí o pomoc

Štátna ochrana prírody SR (ŠOP SR) preto poprosila ľudí o spoluprácu pri jeho sledovaní. „Budeme tak schopní efektívnejšie podchytiť jeho prípadný výskyt a podniknúť kroky na zamedzenie jeho šírenia,“ vysvetlili ochranári na sociálnej sieti. Včasná informácia im umožní rýchlo zareagovať a zlikvidovať hniezdo, čím sa obmedzí jeho šírenie.

Ak niekde sršňa ázijského zbadáte, jeho výskyt je nutné ohlásiť na Štátnu ochranu prírody SR cez systém rýchleho varovania, ktorý je dostupný na tejto adrese.

Jeho hniezdo však nikdy sami nelikvidujte. Počkajte na odborníkov, ktorí sa o hniezdo postarajú. Nepoužívajte ani pasce, tie totiž predstavujú riziko pre všetky druhy hmyzu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu