FOTO: Prvé štvrte rodinných domov v medzivojnovom období: Aký život mali Trnavčania v minulosti?


FOTO: Prvé štvrte rodinných domov v medzivojnovom období: Aký život mali Trnavčania v minulosti?
Galéria: 8 fotiek
Foto: Facebook/Západoslovenské múzeum v Trnave

Z prvých slnečných lúčov ako znaku prichádzajúcej jari sa tešia najmä záhradkári. Po zimnom oddychu prírody môžu opäť sadiť svoje obľúbené plodiny a okrasné rastliny. Ako vyzeral začiatok jari na území Trnavy v minulosti?

Západoslovenské múzeum v Trnave sa podelilo s priaznivcami histórie o to, ako vyzeral život obyvateľov historickej Trnavy. Aj napriek tomu, že ľudia nemali v rámci mesta veľa priestoru na záhrady, na obdobie jari sa vždy nesmierne tešili. Dobové plány mesta poukazujú na výskyt priestrannejších záhrad napríklad za domami medzi Halenárskou a Kapitulskou ulicou, Paulínskou a Halenárskou či Hlavnou a Paulínskou.

Pre meštianske domy s fasádou boli typické dvory smerujúce do ulice, ktoré boli obstavané nízkou zástavbou alebo hospodárskymi budovami. Ich majitelia zvykli prenajímať malé byty či dielne umiestnené vo dvore.

Väčšie záhrady sa nachádzali na pozemkoch za hradbami. Bohatí mešťania v 19. storočí vlastnili vily so záhradou za západnými a východnými hradbami. V súčasnosti si pod danou lokalitou môžeme predstaviť Hospodársku a Hlbokú ulicu.

O niečo menej podobných domov sa nachádzalo na severe pri rybníku, dnes na Rybníkovej a Hajdóczyho ulici. Na juhu sa ich tiež nachádzalo niekoľko za dobytčím trhom, pre ktorý je dnes typická Kollárova ulica.


V medzivojnovom období v rokoch 1918 až 1939 sa mesto začalo rozrastať viac za hradbami. V dôsledku toho sa začali budovať štvrte rodinných domov - Špiglsál, Kopánka, Vozovka či Tulipán. Niektoré domy mali okrem záhrad aj predzáhradky.

Viacerí Trnavčania chovali na dvore drobnú hydinu, zajace či holuby. V záhradách pestovali vlastnú zeleninu. Výnimku netvorili ani korene viniča na domáce víno či ovocné stromy, ktorých plody poslúžili na zaváranie.

Domy mali presklené verandy so vstupom na dvor. Ich súčasťou bolo aj letné sedenie pod prístreškom. Celkovú atmosféru dotvárali hojdačky, lavičky či kvetinové záhony.

Rodiny trávili vonku celé leto. Keď bolo dobré počasie, zvykli na záhradách jesť či hostiť návštevy.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu