FOTO: Vďaka ich správe žije asi milión ľudí. V múzeu v Seredi uviedli pamätnú mincu úteku Vrbu a Wetzlera z Osvienčimu


FOTO: Vďaka ich správe žije asi milión ľudí. V múzeu v Seredi uviedli pamätnú mincu úteku Vrbu a Wetzlera z Osvienčimu
Galéria: 16 fotiek
Foto: Facebook/Múzeum holokaustu v Seredi(Boris Németh)

Národná banka Slovenska vydala v polovici apríla 2024 novú pamätnú striebornú mincu v nominálnej hodnote 10 eur. Jej motívom je 80. výročie podania Správy o nacistických vyhladzovacích táboroch Auschwitz a Birkenau. Rudolf Vrba a Alfréd Wetzler ju napísali krátko po úteku z tábora smrti v Žiline, v miestnosti, z ktorej je dnes pamätná izba. Zberateľská desaťeurovka, ďalšia pripomienka ich hrdinských činov, bola slávnostne uvedená v Múzeu holokaustu v Seredi

Mincu predstavili pán Dušan Jurčák, člen Bankovej rady NBS a výkonný riaditeľ úseku platobných systémov a peňažnej hotovosti, a pán Ľuboš Kupec, obchodný námestník Mincovne Kremnica,“ priblížilo sereďské múzeum. Pamätné platidlo vydali pri príležitosti 80. výročia dramatického úteku z Osvienčimu, ktorý začal 7. apríla 1944. Účelom ich mimoriadne nebezpečnej misie bolo najmä podanie správy o neľudskom zaobchádzaní a prebiehajúcej genocíde.

Výpoveď Vrbu a Wetzlera je považovaná za jeden z najdôležitejších dokumentov 20. storočia. Šlo totiž o prvú detailnú a prísne overenú informáciu o pomeroch a charaktere systematického vyvražďovania židovského obyvateľstva. Jej autori sa stretli vo vyhladzovacom tábore a na náročný útek sa podujali po dvoch rokoch.



Prvé dni sa schovávali v stavebnej jame v areáli lágra, kde prečkali najväčší poplach po odhalení ich zmiznutia. Následne putovali 140 kilometrov do Skalitého, odkiaľ sa s pomocou dostali na utajené miesto v Žiline. Tu pred ilegálne činnými predstaviteľmi židovskej komunity na Slovensku podali 32-stranovú správu o tom, čo zažili.

Aj keď zverejnenie ich správy bolo za kontroverzných okolností pozdržané, dokázateľne pomohli zastaviť v júni 1944 deportácie maďarského obyvateľstva, čím sa zachránil život odhadom 200-tisíc ľudí. Vďaka dvom hrdinom zo Slovenska tak dnes na svete žije odhadom až milión ich potomkov. 

Na zberateľskej minci sú vyobrazené siluety dvoch mužov, symboly trojuholníkov a čísla na druhej strane zas odkazujú na systém označovania väzňov v koncentračných táboroch. Na svojej stránke ju ponúka kremnická mincovňa, kvôli obrovskému záujmu je však beznádejne vypredaná. Detail mince aj zábery zo slávnostného uvedenia nájdete v priloženej fotogalérii




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu