VIDEO: Dnešná doba je chorá, človek odpadne na ulici a nikto mu nepomôže, kritizuje Mestská polícia Sereď


Foto: VIDEO: Dnešná doba je chorá, človek odpadne na ulici a nikto mu nepomôže, kritizuje Mestská polícia Sereď Foto: Facebook/Mestská polícia Sereď

Ak vám jedného dňa na ulici príde zle a odpadnete, stratíte rovnováhu či sa dostanete do iných akútnych zdravotných problémov, je vysoko pravdepodobné, že vás okoloidúci kľudne nechajú bez povšimnutia ležať na zemi. Potvrdzuje to pozorovanie mestských policajtov v Seredi, ktorí sa rozhodli zverejniť záznam z dvoch izolovaných incidentov.

Na oboch zverejnených videách možno vidieť osoby, ktoré z neznámych príčin stratili rovnováhu či vedomie a ostali ležať na zemi vo verejnom priestranstve. Prvý prípad sa odohral na ulici Milana Rastislava Štefánika pred Hokejkou. Muž sa tu zapotácal, spadol a narazil čelom do parapetu výkladu. Úder pôsobil veľmi nebezpečne a muž ostal v bolestiach ležať na zemi. Okoloidúca mladá žena mu nevenovala jediný pohľad a pokračovala ďalej svojou cestou. 

Druhá situácia bola zachytená na Námestí Slobody pri výjazde z autobusových zastávok. Muž tu tiež stratil rovnováhu a ostal ležať na zemi, pričom vidno, že sa zmieta v bolestiach. „Okolo neho prešli 3 vozidlá a nikto sa ani nezastavil, nepresvedčil sa a nezavolal na políciu!“ pohoršujú sa policajti. 

Samozrejme, vzhľadom na povestnú záľubu Slovákov v konzumácii väčších množstiev alkoholu by mnohí argumentovali, že títo ľudia mohli byť jednoducho len na mol opití, pričom okoloidúci sa môžu napríklad obávať, že budú na prípadnú pomoc reagovať agresívne. Ako však pripomínajú policajti, symptómy stavu ťažkej opitosti môžu byť naozaj podobné epileptickému či glykemickému záchvatu, ale aj mnohým iným zdravotným problémov.

Viem hneď zhodnotiť či je niekto opilec, epileptik, cukrovkár alebo podobnej choroby?“ pýtajú sa mestskí policajti. Ďalej pripomínajú, že ak sa z hocijakých dôvodov necítite na podávanie prvej pomoci, stačí, keď v takejto situácii zavoláte políciu, ktorá ju vhodne vyrieši. 


Dnešná doba je asi chorá, sme nevšímavi, stiahnutí do seba, nezaujíma nás okolie, a ak sa jedná o iného človeka, tak sme slepí, veď mňa sa to netýka,“ zhodnotili pesimisticky strážci zákona. Ignorácia či apatia v podobných prípadoch však naozaj nie je výsadou seredských chodcov, a vlastne ani bezprostrednej súčasnosti.

Tento jav popisuje z angličtiny ťažko preložiteľný termín “bystander effect” (tzv. efekt prihliadajúceho), ktorý popisuje, že ako ľudia máme tendenciu automaticky očakávať, že vo vypätých okolnostiach zasiahne niekto iný namiesto nás. Tento efekt je pritom tým silnejší, čím viac ľudí sa okolo nás nachádza. To čiastočne vysvetľuje známe prípady, kedy sa veľká skupina ľudí stala svedkami vraždy, znásilnenia či náhleho úmrtia, a nikto nezasiahol, a ak hej, tak to skutočne dlho trvalo. 

Napriek tomu môže každý z nás spraviť svet o kúsok lepší, ak sa pokúsime z týchto tendencií vymaniť a nebyť nevšímaví k osobám okolo nás, ktoré potrebujú okamžitú pomoc. Minimálne preto, že na ich mieste sa raz môže ocitnúť hocikto z našich blízkych.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu