Stavbári našli počas rekonštrukcie poklad. Trnavská bazilika skrývala poklad pred komunistami


Foto: Stavbári našli počas rekonštrukcie poklad. Trnavská bazilika skrývala poklad pred komunistami
Foto: rtvs.sk

Trnavským stavbárom sa podarilo odkryť kus histórie. V múroch Baziliky sv. Mikuláša objavili gotický kalich zo 16. storočia. Pamiatkový úrad prejavil záujem o to, aby sa zaradil na zoznam národných kultúrnych pamiatok.

Podľa predpokladov tu kalich uložili veriaci na začiatku 50. rokov minulého storočia. Skryli ho pred komunistickým režimom. 

Usudzujeme, že to mohli byť 50. roky, kedy v čase perzekúcie cirkvi bola veľká neistota, čo sa bude diať s cirkvou. Vtedy sa tieto vzácne pamiatky schovávali,“ vysvetlil pre RTVS rektor Baziliky sv. Mikuláša v Trnave Jozef Gallovič.

Ide o pozlátený strieborný kalich z neskorogotického obdobia, približne z roku 1520. Ozvláštňujú ho ornamenty vyrábané jemnou zlatníckou technikou a brúsené kamene. Výrazným prvkom kalichu je tiež šesť svetských figúrok, ktoré sa nachádzajú v jeho spodnej časti. Kalich pre RTVS dôkladne opísala Žofia Geričová z Krajského pamiatkového úradu. Po viac ako 70 rokoch kalich zas slúži na to, na čo má - je používaný kňazmi pri omši.


K podobnému náhodnému nálezu už v bazilike došlo. V skrini organu bola ukrytá monštrancia z 18. storočia. To len potvrdzuje vtedajšie obavy kresťanov pred nastaveným komunistickým režimom. Aj keď sa mnohé podobné, či ešte hodnotnejšie poklady snažili skrývať, predstavitelia totalitného režimu prehľadávali, čo im prišlo pod ruku. Otvárali sa skrine, pivnice, ale aj hrobky a sarkofágy.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: rtvs.sk