FOTO: Trnavský kraj má novú národnú kultúrnu pamiatku. Malebný kostol stojí v Gbeloch už 170 rokov


FOTO: Trnavský kraj má novú národnú kultúrnu pamiatku. Malebný kostol stojí v Gbeloch už 170 rokov
Galéria: 3 fotky
Foto: Facebook/ Krásy Trnavského kraja

Na zozname národných kultúrnych pamiatok Slovenska sa ocitol nový objekt z Trnavského kraja. Je ním malebný Kostol svätého Michala archanjela v Gbeloch, ktorý je dôležitou súčasťou histórie a kultúry mesta.

Svätostánok má za sebou bohatú históriu. Základný kameň bol položený v roku 1846, kostol sa podarilo dokončiť o 7 rokov neskôr. V roku 1859 bol slávnostne posvätený biskupom Jozefom Viberom. Na jeho vybudovanie prispelo mnoho dobrodincov, ako aj vtedajšia cisárska rodina. Podarilo sa tak vybudovať impozantný chrám, ktorý už 170 rokov skrášľuje malé mestečko na Záhorí. 


Vďaka obetavosti a láske obyvateľov k výnimočnej stavbe bol počas svojej dlhej existencie pravidelne opravovaný a udržiavaný. Podarilo sa ho tak zachovať aj pre ďalšie generácie. Jeho vyhlásenie za národnú pamiatku je tak ocenením mnohých generácií, ktoré sa oň starali, ale aj záväzkom do budúcna. 

Ak ste ešte nemali možnosť navštíviť tento nádherný chrám, určite tak urobte pri najbližšej príležitosti,“ odporúča krajská organizácia Krásy Trnavského kraja v príspevku na sociálnej sieti. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu