Aký je výsledok bezpečnostnej rady? Premiér Fico straší posielaním vojakov na Ukrajinu


Foto: Aký je výsledok bezpečnostnej rady? Premiér Fico straší posielaním vojakov na Ukrajinu

Premiér Robert Fico na pondelok zvolal bezpečnostnú radu štátu pre mimoriadne stretnutie partnerov EÚ a NATO v Paríži. Inicioval ho francúzsky premiér Emmanuel Macron. Ten tvrdí, že stretnutie v Paríži má za cieľ preskúmať prostriedky na posilnenie partnerskej spolupráce na podporu Ukrajiny. Jednotlivé členské štáty pripúšťajú, že po bilaterálnej dohode s Ukrajinou by na jej území pôsobili vojaci NATO. 

„Obávam sa, že Západ ide na Ukrajine do najhoršieho riešenia. Preto pred narýchlo zvolanou bojovou poradou v Paríži, na ktorej zajtra budem, zvolávam bezpečnostné, vládne a politické zložky štátu,“ povedal Robert Fico ešte v nedeľu.

Robert Fico tvrdí, že odmieta posielanie slovenských vojakov na Ukrajinu. “Aj keby ma mal môj postoj stáť funkciu predsedu vlády, urobím všetko, aby som zabránil priamej účasti slovenských vojakov vo vojne na Ukrajine,” vyhlásil.

Premiér dnes po bezpečnostnej rade potvrdil, že naďalej odmieta posielať na Ukrajinu aj zbrane či náboje. „Uvažuje sa o ďalších strojoch, ktoré by mohli pomôcť. Je to nesmrtiaca pomoc,“ pripustil. Česká ministerka obrany Jana Černochová na margo posielania vojakov na front povedala, že o žiadnom posielaní vojakov NATO na Ukrajinu nevie. „O ničom takom som ani nepočula, ani nečítala,“ tvrdí.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu