Pri základných školách pribudnú ovocné záhrady


Foto: Pri základných školách pribudnú ovocné záhrady

Pod názvom Moja prvá záhrada sa začal realizovať v týchto dňoch na Slovensku projekt, ktorého hlavným cieľom je, aby sa žiaci základných škôl oboznámili s pestovaním ovocia a zeleniny a spoznali chuť vlastnoručne vypestovaných kvalitných produktov.
DUNAJSKÁ STREDA. Za iniciatívou Moja prvá záhrada stojí poslanec Národnej rady SR Gabriel Csicsai (Most-Híd).

Skupina aktivistov pod jeho vedením navštívila v týchto dňoch niekoľko základných škôl, napríklad v Hamuliakove, Tvrdošovciach, Kostolných Kračanoch, Dolnom Štáli, Vydranoch a čoskoro pribudnú aj školy v Šamoríne, Dunajskej Strede, Lehniciach, Veľkom Mederi a Šahách. Vysvetľujú žiakom, že správna výživa a spôsob stravovania je dôležitým predpokladom na zdravý život. Stravovacie návyky sa podľa nich formujú už od útleho detstva, preto je dôležité venovať stravovaniu detí veľkú pozornosť.

Funguje to tak, že školy si vo svojom areáli nájdu vhodné miesto na záhradku a dostanú rôzne ovocné stromy - čerešne, jablone, broskyne, ako aj semená mrkvy, petržlenu, cibule, cesnaku, hrachu, červenej repy a pod. Potom ich spolu so žiakmi, učiteľmi a miestnymi garantmi projektu, ktorými sú záhradkári - dôchodcovia aj vysadia. Žiaci ešte absolvujú aj zaujímavú prednášku, v rámci ktorej získajú informácie o ošetrovaní rastlín, ako aj o kvalite vlastnoručne vypestovanej zeleniny a ovocia.

Projekt by sa mal ukončiť zberom úrody a priamym porovnávaním jej kvality a chute s ovocím a zeleninou, ktoré ponúkajú obchodné reťazce. Do projektu sa môžu prihlásiť aj ďalšie školy.

Foto: ilustračné

Miesto: -
Dátum: 12.04.2015



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu